Ausztrália keleti részén Nagy-Britannia méretű területet borít iszapos ár, az elmúlt évtizedek legsúlyosabb áradata több százmillió dollárra rúgó kárt okoz a mezőgazdaságnak. Ugyancsak árvíz pusztít Srí Lanka keleti, háborús sújtotta területén, ahol csaknem százezer családnak kellett elhagynia az otthonát a természeti katasztrófa miatt.

Kelet-Ausztráliában tizenhárom folyó lépett ki a medréből ellepve Új-Dél-Wales tartomány csaknem egyharmad részét, több mint 215 ezer négyzetkilométeren. A kontinens eme napsütötte térségében öt éve súlyos gondokkal küszködnek a farmergazdák, az árvizeket aszályok váltják fel, s most, novemberben - az év legcsapadékosabb hónapjában - ismét hatalmas kiterjedésű vízréteg lepi el földjeiket.

A farmerek szerint az elmúlt negyven év legsúlyosabb árvize szakadt rájuk. A helyi farmerek szövetsége 256 millió dollárra becsüli a termőterületeken keletkezett károkat. Az ausztrál kormány katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította a térséget, ahol három város, Wee Waa, Gunnedah és Maitland került víz alá. A mentőszolgálat helikopterekről dob le élelmet a farmjaikon rekedt embereknek.

Miután a helyi hatóságok arra figyelmeztettek, hogy a sürgősségi alapokból valószínűleg nem jutja a kárköltségekre, John Howard miniszterelnök bejelentette: a szövetségi kormány azt fontolgatja, hogy közvetlen pénzügyi segítséget nyújt a farmereknek. A kormány döntött arról is, hogy 5,2 millió dollárra tölti fel a pénzalapot.

Új-Dél-Wales tartományban két hete szakadatlanul esik az eső, az előrejelzések szerint azonban az esőzések lassan alábbhagynak, és egyre inkább elszigetelten, csak helyenként várható csapadék.

Ugyancsak súlyos károkat okoz az árvíz Srí Lanka keleti, polgárháború sújtotta területén. Csaknem százezer családnak kellett elhagynia otthonát a természeti katasztrófa miatt. A három hete szűnni nem akaró monszunesők miatt mintegy 15 ezer család veszítette el az otthonát Batticsaloa körzet alacsonyan fekvő területein. A helyi hatóságok szerint mintegy 79 család szigetelődött el a külvilágtól, mivel a duzzadó árvíz sok helyütt utakat lepett el, s legkevesebb két gátat tört át.

(MTI)

Ajánló:

(angolul)