Az izraeli hadsereg keddig hét palesztint ölt meg a hétfői Gázai övezeti iskolabusz elleni merénylet megtorlásául. Egyiptom kedden hazarendelte izraeli nagykövetét a palesztinok elleni agresszió fokozódása miatt. Eközben a Palesztin Hatóság egy magas rangú tisztségviselője bejelentette, hogy a palesztin rendőrök mostantól tüzet nyithatnak a tüntetők védelmében.

Izraeli katonák hétfő éjjel agyonlőttek egy palesztint, aki társaival együtt robbanószert próbált elhelyezni a Gázai övezet és Izrael közötti Kiszufim átkelőhely közelében. A gázai Neve Dekalim zsidó település melletti őrhely katonái, akik palesztin támadókkal bonyolódtak tűzharcba, két palesztint megöltek. Kedd reggel a ciszjordániai Dzsenín bejáratánál is meghalt egy palesztin férfi izraeli katonákkal történt összetűzés következtében. Kfár Darom zsidó település és Tulkárem környékén további két palesztin vesztette életét. A Gázai övezet déli részén, Hán-Júnisz településen tizenöt palesztin sebesült meg összecsapásokban, egyikük állapota súlyos.

Előzőleg, hétfő este Izrael heves támadást hajtott végre a Gázai övezetben, megtorolva egy izraeli iskolabusz elleni merényletet, amely két felnőtt életét oltotta ki, továbbá négy felnőttet és öt gyereket megsebesített. A harci helikopterekkel véghezvitt izraeli rakétatámadás egy palesztin rendőrt megölt, és több mint hatvan embert, köztük sok gyereket megsebesített.

Az izraeli támadás célpontjai a Jasszer Arafat vezette el-Fatah mozgalom létesítményei voltak. Izrael a Fatahhoz kötődő Tanzim milíciát kárhoztatta a telepesbusz elleni merényletért. A katonai rádió szerint a Mohamed Dahlan vezette palesztin titkosszolgálat több létesítményét is szétzúzták.

A Palesztin Hatóság egy magas rangú tisztségviselője bejelentette, hogy a palesztin rendőrök mostantól tüzet nyithatnak a tüntetők védelmében. Ahmed Abdel-Rahman, a Palesztin Hatóság főtitkára úgy fogalmazott, hogy a palesztin rendőröknek joguk van önvédelemből használni fegyverüket. Mint fogalmazott, az izraeliek hétfői rakétatámadásaikkal a békefolyamatot lőtték szíven. Szavai szerint eddig az volt az utasítás a rendőrök számára, hogy akadályozzák meg a veszélyes összecsapásokat az izraeliek és a palesztinok között. Mostanra ez a helyzet megváltozott. Abdel-Rahman szerint Izrael fel akarja számolni a Palesztin Hatóságot és a Jasszer Arafat vezette Fatahot.

Hoszni Mubarak egyiptomi elnök kedden hazarendelte izraeli nagykövetét, Mohamed Baszjunit, "a palesztin nép elleni szándékos erőalkalmazásra és az izraeli agresszió fokozódására" hivatkozva. Slomo Ben Ami ügyvezető izraeli külügyminiszter "súlyos döntésnek" nevezte a kairói lépést, amely "gyöngíteni fogja Egyiptom képességét arra, hogy tovább játssza nagyon fontos szerepét a békefolyamatban".

Ehud Barak izraeli kormányfő sajnálkozását fejezte ki az egyiptomi nagykövet visszahívása miatt. Izrael ugyanakkor nem követi Egyiptom példáját, és nem hívja haza kairói nagykövetét. A Palesztin Hatóság örömmel fogadta a kairói bejelentést a nagykövet hazahívásáról.

(MTI)

Korábban:

(2000.11.20.)