Egy orosz tengernagy kijelentette, számos közvetett bizonyíték támasztja alá, hogy a Kurszk katasztrófáját egy idegen tárggyal való ütközés okozta. A magasrangú tiszt elmondta, hogy az orosz flotta hajói idegen tengeralattjáró vészjelzéseit fogták a Kurszk balesetének másnapján.

A Kurszk orosz atom-tengeralattjáró tragédiájának másnapján az orosz haditengerészet külföldi búvárhajótól származó SOS-jeleket észlelt a Barents-tengeren - közölte Vjacseszlav Popov tengernagy, az orosz Északi Flotta parancsnoka.

Popov a Nyezaviszimaja Gazeta című orosz napilapban kedden megjelent interjújában arról számolt be, hogy az augusztus 12-én bekövetkezett tragédia másnapján a Nagy Péter cirkáló akusztikus berendezései SOS-jelzéseket észleltek, amelyek a Kurszk körzetében lévő mechanikus berendezéstől származtak. Az orosz tengeralattjárón nem voltak ilyen berendezések.

Korábban az orosz sajtó hírt adott arról, hogy az orosz cirkáló matrózai két külföldi jelzőbóját láttak, de azokat nem sikerült kiemelni a tengerből, valószínűleg önmegsemmisítő berendezéssel voltak ellátva.

Popov megerősítette, hogy a Kurszkon volt egyfajta "fekete doboz", az eseményeket dokumentáló berendezés a harmadik részlegben található, de a tengernagy cáfolta, hogy az orosz-norvég búvárakció egyik feladata e doboz kiemelése lett volna.

Az orosz tengernagy hangsúlyozta: számos közvetett bizonyíték utal arra, hogy a Kurszk tragédiáját idegen tárggyal való ütközés okozta, s a katasztrófa okait vizsgáló orosz kormánybizottság is e verziót tekinti a leginkább valószínűnek. Popov szerint a Kurszk kiemelésére mindenképpen szükség van, már csak az orosz haditengerészet 11 hasonló típusú atom-tengeralattjárójának biztonsága érdekében is.

(MTI)

Korábban:

(2000.11.09.)