A perui törvényhozás kedden jóváhagyta Francisco Tudela első elnökhelyettes lemondását, és várhatóan hamarosan a másik elnökhelyettes, az időközben szintén lemondott Ricardo Márquez Flores távozását is szentesíti. Kedden a Tokióban tartózkodó Alberto Fujimori ex-államfő a sajtó előtt megerősítette: egyelőre Japánban marad.

A két elnökhelyettes távozása után Valentin Paniagua, a Kongresszus ellenzéki elnöke a legesélyesebb arra, hogy ideiglenes államfőként tevékenykedjen a 2001. április 8-ra kiírt előrehozott választásokig. A 64 éves, mérsékelt beállítottságú alkotmányjogász lenne egy évtized óta az első ellenzéki politikus a limai elnöki palotában, ahol Fujimori két teljes hivatali ciklust töltött ki.

A perui honatyák között vitára lehet számítani abban, hogy egyszerűen elfogadják-e a kongresszusi képviselői helyre pályázó Fujimori lemondását, vagy pedig - ahogyan az ellenzék egy része követeli - "erkölcsileg alkalmatlannak" nyilvánítják az egyre jobban gyűrűző korrupciós ügyek miatt a további közhivatal-viselésre.

Fujimori tokiói sjatóértekezlete

Fotó: Kimimasa Mayama
A volt elnök kedden tokiói szállodájában egy alig tízperces sajtótájékoztatón közölte, hogy mielőbb "szabályossá kívánja tenni" tartózkodását Japánban, de hogy meddig marad a szigetországban, arról nem kívánt nyilatkozni. Bár jelenleg a japán hatóságok szerint Fujimori nem rendelkezik japán útlevéllel, és ezt maga az érintett is megerősítette, szülei állítólag beíratták nevét származási helyükön, a délnyugati Kavasi városában egy ősi anyakönyvbe.

A japán törvények lehetőséget adnak arra, hogy akinek mindkét szülője japán volt - mint Fujimorinak -, annak joga van bármikor állampolgárságért folyamodni. A tokiói külügyminisztérium szerint ilyenről, vagy menedékjog-kérésről eddig nem volt szó a perui politikus részéről.

Fujimori bocsánatot kért a perui néptől és főleg híveitől azért a zűrzavarért, bizonytalanságért, és felháborodásért, amelyet lemondása okozott, de hozzátette: ennek okait most még nehéz lenne megmagyarázni. Mindazonáltal azt állította, hogy ellentétben a perui sajtó jelentéseivel, nincsenek 18 milliós dollárbankszámlái külföldön és semmi köze a volt perui titkosszolgálati vezető, Vladimiro Montesinos 48 milliós pénzmosási ügyéhez.

Montesinos - Fujimori egykori jobb keze - miután nem kapott politikai menedékjogot Panamában, október 23-án hazatért, de azóta ismeretlen helyen tartózkodik.

(MTI)

Korábban:

(2000. november 20.)