A hatalomból a múlt hónapban távozott Szlobodan Milosevics volt jugoszláv államfő további politikai szerepvállalási szándékának megerősítéseként a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) vezetősége kedden úgy döntött: Milosevics lesz az egyetlen elnökjelölt az SPS hét végére tervezett kongresszusán.

A bizakodó Milosevics

Fotó: Reuters
A párt főbizottságának döntéséről Zsivorad Igics, a testület egyik tagja számolt be a B92 belgrádi rádiónak. Igics szerint a testület keddi belgrádi ülésén egyhangúlag eldöntötte, hogy a pártelnöki tisztséget eddig is betöltő Milosevics lesz az SPS pártelnökjelöltje. A döntés néhány nappal előzi meg a szocialisták hét végére tervezett rendkívüli kongresszusát.

A tanácskozást azután hívták össze, hogy Milosevics október elején távozott a hatalomból, miután a belgrádi népfelkelés hatására kényszerűen elismerte a szeptemberi jugoszláv elnökválasztáson elszenvedett vereségét. Az SPS a szintén szeptemberi jugoszláv választások eredményeként kikerült a jugoszláv kormányból, és a közvélemény-kutatások tanúsága szerint ellenzékbe szorulhat a decemberi előrehozott szerb parlamenti választásokon is.

Milosevics már veresége elismerésekor, október 6-án mondott tévébeszédében jelezte, hogy pártja élén továbbra is részt kíván venni a közéletben. A volt államfő ezután több mint egy hónapig nem jelent meg a nyilvánosság előtt - bár párttanácskozásokon hírek szerint részt vett -, egészen hétfőig, amikor is a Yu-Info tévé híradója szerint egységre szólította fel pártja tagjait. Milosevics tevékenyen részt vett a kongresszus előkészítésében is: a Vecsernje Novoszti című belgrádi lap kedden tudni vélte, hogy a volt államfő maga írta át a rendezvényre készülő nyilatkozattervezetet.

A hágai Nemzetközi Törvényszék tavaly koszovói háborús bűnök miatt vádat emelt Milosevics ellen. Az új belgrádi vezetők viszont a jelek szerint elsősorban választási visszaélésekért és korrupcióért, hazai bíróság előtt szeretnék felelősségre vonni az előző államfőt. Megfigyelők nem zárják ki annak lehetőségét, hogy Milosevics ezen számonkéréstől remél védelmet további politikai szerepre pályázva.

(MTI)

Korábban:

(2000. november 20.)