Sanghaj néhány kórházában új rendelkezést vezettek be, mely szerint az ápolónőknek munkaidejükre ki kell festeniük a szájukat, az ellenszegülőknek pedig bírságot kell fizetniük. Kórházvezetők szerint a kisminkelt nővérek kedvezőbb képet alakíthatnak ki magukról a betegek előtt, akik gyakran panaszolták azt, hogy ápolóik még náluk is betegebbnek tűnnek.

A sanghaji kórház egyik vezetője szerint ajánlatos lenne, ha a nővérek a betegek iránti tiszteletből élénkebbnek tűnnének, ezt eredményezheti, ha a nővérek kifestik magukat. Úgy véli, hogy egy leheletnyi smink és egy kis rúzs egészséges megjelenést biztosít a nővéreknek, az utóbbi időben ugyanis számos olyan panasz érkezett a kórház vezetőségéhez, hogy a nővérek még a betegeknél is rosszabbul néznek ki.

Egy kis smink mindenkin segít
A rendelkezés betartását keményen megkövetelik a nővérektől, így annak az asszonynak, aki festetlenül jelent meg munkahelyén napi bérének feléből bírságot kellett fizetnie. Az asszony, aki 20 éve dolgozik a kórházban, úgy véli, hogy a szájfestés mindenkinek a magánügye. Ő, és a rendelkezést ellenző társai fontosabbnak tartják a mosolyt és a barátságos bánásmódot, mind a sminkelt arcot. Mások azonban úgy vélik, hogy a nővérek új arculata segít elnyerni a betegek bizalmát.

A kínai kórházakban dolgozókat gyakran éri olyan kritika, hogy barátságtalanul bánnak a betegekkel, miközben az ott dolgozók azt állítják, hogy lehetőségeikhez képest mindent megtesznek, pedig alulfizetettek és túl sokat dolgoznak.

A rúzshasználat kötelezővé tétele Kína-szerte egyre több helyen terjed, ezzel szeretnék ugyanis elérni, hogy az ország színtelensége megszűnjön. Egy hónappal ezelőtt ebből az okból cserélték le a kínai rendőrök bő zöld egyenruháját, egy kevésbé katonai jellegű sötétkékre ? a világ számos országában ilyen színű a rend őreinek uniformisa. Azonban ebből is adódtak problémák, ugyanis akadtak olyanok, akik nem engedelmeskedtek a kékbe öltözött rendőröknek, mert azt hitték egyszerű biztonsági őrökkel állnak szemben ? az őrök ugyancsak ilyen ruhát viselnek. A problémát úgy oldották meg, hogy az őröknek ezentúl sárga karszalagot kell viselniük, melyen feltüntetik rangjukat.

Ajánló:

(angolul)

Korábban:

Minden, amit a rúzsról tudni érdemes. (angolul)