A horvát köztársasági elnök szerint az ország érdekei ellen lépnek fel mindazok, akik az Európai Unió pénteki zágrábi csúcstalálkozója idején tiltakozó megmozdulásokat akarnak tartani a horvát fővárosban. Eddig háborús veteránok szervezetei, szakszervezeti tömörülések, de még a horvátországi albánok közössége is tiltakozó akciók sorozatát jelentették be a pénteki nemzetközi tanácskozásra időzítve. Az ország vidéki városaiban eközben elkezdődtek a tiltakozások.

Stipe Mesic horvát elnök felhívást tett közzé azt követően, hogy Horvátországban politikai és társadalmi szervezetek jelentették be: tüntetéseket tartanak a zágrábi Intercontinental szállodánál, ahol pénteken az EU 15 tagországának állam- és kormányfői, valamint a délkelet-európai térség számos országának vezetői, mintegy 300 külföldi politikus tart csúcsértekezletet. Eddig háborús veteránok szervezetei, szakszervezeti tömörülések, de még a horvátországi albánok közössége is tiltakozó akciók sorozatát jelentették be a pénteki nemzetközi tanácskozásra időzítve. A veteránszervezetek Vojislav Kostunica jugoszláv elnök zágrábi látogatása ellen tiltakoznak, a szakszervezetek a bérből és fizetésből élők szociális problémáira akarják felhívni a külföldi vendégek figyelmét, míg például az albánok a koszovói helyzet rendezetlensége miatt akarnak tiltakozni.

A köztársasági elnök az ország polgáraihoz intézett felhívásában többek között kiemelte, hogy a függetlenség megteremtése óta nem tartottak még a pénteki EU-csúcshoz mérhető fontosságú tanácskozást Horvátországban. Az is történelmi jelentőségű, hogy az EU megalakulása óta most először - és éppen Zágrábban - tart csúcsértekezletet tagállamainak területén kívül az integrációs szervezet. Mesic szerint ez elsősorban a horvátországi változások elismerését jelenti, egyben ösztönzést is arra, hogy Horvátország haladjon tovább azon az úton, amelyen a januári parlamenti választások óta jár. Az államfő meggyőződését fejezte ki, hogy a horvátok többsége felfogja a zágrábi csúcstalálkozó jelentőségét, és "jó házigazdaként" fogadja a külföldi résztvevőket.

Felhívta a figyelmet arra, hogy vannak olyanok, akiknek nem tetszik Horvátország stabilizálódása és fejlődése, akik állandóan az EU-val riogatják a közvéleményt. Ezek a körök azonban csak a "balkanizálódás" és az elszigetelődés alternatíváját kínálják az egyesülő Európával szemben Horvátországnak. A politikus úgy véli országa nem lesz sem elszigetelt, sem pedig olyan állam, amelyet ki lehetne fosztani. "Felszólítom állampolgárainkat arra, hogy ne hagyják magukat félrevezetni olyan agitátorok által, akik meg akarják zavarni a csúcstalálkozót" ? mondta a horvát államfő.

Mesic szerint joguk van a szabad véleménynyilvánításra azoknak a jó szándékú állampolgároknak, akik nem a saját, hanem az ország gazdasági gondjaira akarják felhívni az EU-csúcs résztvevőinek a figyelmét. "Felszólítom ezeket az állampolgárokat, hogy ezt majd máskor tegyék meg, és értsék meg, hogy Horvátország az EU-hoz történő közeledéssel egyre inkább képes lesz ezeknek a gondoknak a megoldására" - mondta felhívásában az elnök.

Szerdai zágrábi sajtójelentések szerint vidéken már megkezdődött az a tiltakozássorozat, amelyet a Honvédő Háború Méltóságának Megvédésére Alakított Törzsek szerveztek. Splitben mintegy 3 ezren - elsősorban a bukott tudjmani rendszer hívei - vettek részt azon a tiltakozó gyűlésen, amelyen elítélték, hogy Vojiszlav Kostunica jugoszláv elnök részt vesz a zágrábi EU-csúcson, és azzal vádolták az ország balközép vezetését, hogy most "olcsón el akarja adni az
országot".

Eközben a zágrábi belügyminisztérium bejelentette, hogy 5 ezer rendőr - közöttük 1300 rohamrendőr - biztosítja a zágrábi csúcstalálkozó zavartalanságát. A tanácskozás helyszínének egy kilométeres körzetét hermetikusan lezárják, elterelik a forgalmat, még járókelők sem léphetnek be erre a területre.

(MTI)

Korábban:

(2000.11.15.)