Az orosz államtanács elnöksége kedden az állami jelképekről tárgyalt, s e téma szerdán már az egész Kreml elé került. A tanács többek között az új himnusz zenéjéről is javaslatot tehet a döntésre jogosult alsóháznak. A baloldali frakciók és a fegyveres testületek a szovjet himusz visszaállítását támogatnák, az ortodox egyház azonban ellenzi ezt. A testület tagjai ezen okból még Alla Pugacsova egyik szerzeményét is meghallgatták.

''Ha visszahoznák a szovjet himnusz zenéjét, még új szöveggel is, az olyan lenne, mintha az orosz címer kétfejű sasának karmaiba sarló-kalapácsot tennének, a madárra pedig vörös csillagot biggyesztenének'' - jelentette ki Gleb Pavlovszkij, a Kreml jelenlegi főideológusa annak kapcsán, hogy az orosz államtanács elnöksége kedden az állami jelképekről tárgyalt.

Az Államtanács - amelyet Vlagyimir Putyin elnök mintegy vigaszdíjként hozott létre a törvényhozás felsőházából kitett kormányzók és köztársasági vezetők részére - csakis konzultatív testület, s döntése semmiféle jogi következménnyel nem jár. Az állami jelképekről kizárólag az alsóház jogosult dönteni, alkotmányos törvénnyel, vagyis kétharmados többséggel. Az állami duma - amelyben egészen 1999 végéig a kommunisták befolyása érvényesült - ezt mindeddig nem tette meg, s a jelenlegi orosz állami jelképek ideiglenesek, ugyanis Borisz Jelcin korábbi elnök rendeleteivel vezette be azokat.

Az Államtanács elnöksége - a Putyin által ide kinevezett vezetők - kedden mindenesetre zenét hallgattak, csaknem tucatnyi különböző dalfeldolgozást. A dalok között volt Bortnyanszkij "Dicsőség Neked, Urunk!", Lvov "Isten óvd a cárt" (az egykori cári himnusz), Glinka "Hazafias dal" (a jelenlegi orosz himnusz), Alekszandrov "Dicsőség szabad hazánknak" (a szovjet himnusz zenéje), valamint Alla Pugacsova, a szovjet-orosz rock nagymamája szerzeménye is.

A Szevodnya és a Moszkovszkij Komszomolec című napilap is szalagcímben üdvözölte, hogy talán már a közeljövőben Pugacsova dalaira ébred az ország, mint ahogy a Brezsnyev- és az Andropov-korszakban és Jelcin két elnöki mandátumának idején is. A kommentárok azonban felhívták a figyelmet arra, hogy Putyin elnök néhány hónappal ezelőtt a szovjet himnusz zenéjének esetleges megőrzése s csak új szöveg mellett foglalt állást, úgy vélekedve, hogy Glinka dalát nem igazán lehet énekelni. A Szevodnya című lap szerint azóta azonban az orosz államfő visszakozott, elsősorban amiatt, hogy az orosz ortodox egyháznak nincs ínyére a szovjet himnusz újjáélesztése. Az orosz napilap értékelése szerint az gond, hogy a Kreml sem tudja, mit akar, pedig döntését minden különösebb gond nélkül keresztül tudná vinni az immár hatalompárti dumán.

A szovjet himnusz zenéje mellett vannak egyébként a baloldali frakciók és a Liberális Demokrata Párt, s ami nem elhanyagolható, a fegyveres testületek parancsnoki kara is. A Szevodnya ezért úgy látja: nem lesz abban semmi meglepő, ha kompromisszumként Alla Pugacsova szerzeménye lesz az új orosz himnusz.

(MTI)

Ajánló:

Több nyelven olvashatja a szovjet himnuszt.

Korábban:

(2000.06.19.)