A volt egészségügy-miniszter kedd esti meggyilkolása árnyékolta be I. János Károly spanyol király trónralépésének 25. évfordulóját.

Fotó: Sergio Perez

A spanyol király és neje
A kék civil öltönyt viselő 62 esztendős uralkodó a madridi parlamentben, a Cortesben, Zsófia királyné jelenlétében, képviselők, szenátorok, kormánytagok és tartományi elnökök előtt mondott ünnepi beszédében mindenekelőtt Ernest Lluchról emlékezett meg, "visszataszító bűnnek" nevezve az ETA baszk szeparatista szervezet által az idén már 21. gyilkos akciót, egyben leróva kegyeletét az elmúlt három évtized merényleteinek több mint 800 áldozata előtt.

"A terrorista erőszak soha nem tud bennünket eltéríteni a szabadság útjáról - mondta I. János Károly, hangsúlyozva, hogy az 1982 és 1986 között miniszterként tevékenykedő, a születő spanyol demokrácia éveiben az egészségügyi reformokban kulcsszerepet játszó Lluch áldozata még erősebbé kovácsolja az ország egységét a terrorizmus ellen, de ehhez a harchoz szükség lesz a jogállamiságba vetett hitre, a pártok egységére, az egész társadalom mozgósítására és összefogására is.

Az ünnepi ülésen Luisa Fernanda Rudi házelnök asszony emlékeztetett arra, hogy 1981-ben a csendőrpuccs idején a fiatal király mentette meg az országot azzal, hogy mint a spanyol hadsereg főparancsnoka, tv-beszédében elítélte az akciót és hitet tett a demokratikus kibontakozás folytatása mellett.

(MTI)