Peruban a mérsékelt ellenzék vezéralakja veheti át ideiglenes jelleggel az államfői posztot, miután a parlament szerdán elfogadta a volt államfő, Alberto Fujimori második alelnökének, Ricardo Marqueznek a lemondását.

Az első alelnök távozását már korábban szentesítette a törvényhozás, s ezek után a törvények értelmében Valentin Paniagua, a kongresszus elnöke, mérsékelt beállítottságú alkotmányjogász lesz az ideiglenes államfő.

Paniagua az április 8-ára kitűzött elnök- és parlamenti választásokig, illetve a megválasztandó új elnök hivatalba lépéséig viheti az ország ügyeit. Az ideiglenes elnöktől mindenekelőtt azt várják el Peruban, hogy tartsa erősen kézben a gazdaságot, amelynek állapota rohamosan romlani kezdett az országban uralkodó politikai bizonytalanság miatt.

Mivel Fujimori jelezte, hogy nem kívánja jelöltetni magát az áprilisi elnökválasztásra, és hívei közül senki sem jött eddig szóba jelöltként, a választási küzdelem a most még összetartó ellenzék pártjai és vezető személyiségei között fog eldőlni.

Valószínűleg szoros lesz a küzdelem, és főként azon múlik majd a kimenetele, hogy kinek sikerül nagyobb darabot kihasítania abból a harminc százaléknyi szavazattömegből, amely az utóbbi választásokon Fujimorira esett.

(MTI)

Korábban:

(2000. november 21.)