A floridai legfelsőbb bíróság úgy döntött, hogy figyelembe kell venni az elnökválasztási szavazatok kézi újraszámlálásának eredményeit is. Ezeket az eredményeket vasárnap estig kell összegezni, így most a szavazatszámlálók versenyt futnak az idővel. Az állásfoglalás egyértelműen Al Gore demokrata elnökjelölt jelentős jogi sikerének minősül. Hiszen az érintett megyék demokrata túlsúlya alapján statisztikailag valószínűsíthető, hogy több plusz Gore-szavazatot találnak.

A floridai legfelsőbb bíróság szóvivője, Craig Waters kedden - helyi idő szerint nem sokkal este 10 óra előtt - bejelentette: a bíróság úgy döntött, hogy figyelembe kell venni az elnökválasztási szavazatok kézi újraszámlálásának eredményeit is.

Az újraszámlálási eredményeket az érintett megyéknek vasárnap délután 5 óráig kell benyújtaniuk az állami szavazatösszesítő testülethez, ha annak hivatala akkor - a munkaszüneti nap ellenére - nyitva tart ebből a célból. Ha a hivatal akkor nem lesz nyitva, abban az esetben november 27-én, hétfőn reggel 9-kor kell legkésőbb benyújtani az adatokat.

Az állásfoglalás egyértelműen Al Gore demokrata alelnök-elnökjelölt jelentős jogi sikerének, George Bush texasi kormányzó, republikánus elnökjelölt jogi kudarcának minősül. Hiszen a republikánusok minden igyekezete arra irányult, hogy a két gépi szavazatszámlálás eredményeként kimutatott nagyon szoros Bush-előny hivatalos floridai végeredménnyé váljék, és ne kelljen ezeket az adatokat módosítani a kézi számlálás majdani eredményeivel.

Bush előnye az eddigi összesítések alapján 930 szavazatkülönbség. Ezt kell behoznia Gore-nak - a három, erősen demokrata többségű megyében folyó kézi szavazatszámlálás során - ahhoz, hogy megnyerje a floridai választást, ezzel elnyerje az állam 25 elektorát, és egyben az amerikai elnökválasztást.


Fotó: Reuters
Egyelőre nincs értesülés arról, hogy a bíróság előírta-e, milyen szempontok szerint kell összeszámolni a szavazatokat. A legfőbb vitás kérdés a felek között e tekintetben az, hogy érvényes szavazatnak minősüljön-e az olyan szavazólap, amelyen a jelölt neve melletti perforált papírdarabot nem szakították ki, hanem csupán benyomódás látszik a perforált papírdarabon. A demokraták az ilyen szavazólapokat is érvényes szavazatként akarják elkönyveltetni, a republikánusok ezt hevesen ellenzik.

Az érintett megyék - Broward, Miami-Dade és Palm Beach - erős demokrata túlsúlya alapján statisztikailag az valószínűsíthető, hogy minél tágabban értelmezik a szavazatok érvényessé nyilvánításának lehetőségét - a szavazatszámláló gép által érvényesnek nem minősített szavazólapok vonatkozásában -, annál valószínűbb, hogy több plusz Gore-szavazatot találnak, mint ahány plusz Bush-szavazatot. Az eddigi kézi számlálási részeredmények arra utalnak, hogy Gore-nak nehéz lesz behoznia hátrányát, ha a vitatott, csupán benyomódást mutató, de a perforáció mentén át nem szakított szavazólapokat nem lehet érvényesnek tekinteni. Ha azonban igen, akkor jelentősen megnőnek az esélyei az elnökválasztás megnyerésére.

A kézi szavazatszámlálók tehát most versenyfutást kezdenek az idővel. Az Egyesült Államokban csütörtökön négy napos munkaszünet kezdődik a Hálaadás napja miatt.

Döntésének indoklásában a floridai legfelsőbb bíróság kifejtette: miután Florida állam egyes jogi előírásait a felek ellentmondásosan értelmezték, azt a szempontot kellett szem előtt tartani, hogy a nép szavazati jogának minden más megfontolásnál nagyobb súllyal kell latba esnie.

A hét tagú bíróság - amelynek összes tagját demokrata kormányzó nevezte ki korábban - egyhangúlag hozta meg állásfoglalását. A 42 oldalas teljes szövegből első olvasásra nem tűnik ki olyan rendelkezés, amely útmutatást adna a szavazólapok értékelésének szempontjait - az át nem szakított, csupán benyomódás jeleit mutató szavazólapok minősítését - illetően. E szempontrendszer tekintetében tehát tovább folyik a vita a felek között - részben a megyei választási bizottságokon belül (amelyekben a demokraták vannak többségben), részben alsóbb fokú bírói szervek előtt.

Al Gore demokrata elnökjelölt Washingtonban kijelentette: a floridai legfelsőbb bíróság döntése a demokrácia győzelmét jelenti, bárki is nyeri meg végül az elnökválasztást.

Gore megismételte George Bush republikánus elnökjelölthöz korábban intézett javaslatát, hogy találkozzanak egymással, és ezt kiegészítette azzal: hassanak oda, hogy saját híveik mindkét oldalon csökkentsék a megnyilatkozások hevét.

James Baker volt amerikai külügyminiszter, George Bush republikánus elnökjelölt floridai megbízottja, kedd éjjeli sajtóértekezletén kijelentette: a floridai alkotmánybíróság az elnökválasztás lebonyolítását követően "átírta" az állam választási jogrendjét, és ezzel túllépte saját hatáskörét, szembekerült a hatalmi ágak szétválasztásának követelményével.

A republikánusok még nem döntöttek arról, hogy milyen orvoslást keressenek a meggyőződésük szerint helytelen, igazságtalan floridai legfelsőbb bírósági döntéssel szemben. Baker hozzátette: nem lenne számára meglepő, ha a floridai törvényhozás lépéseket tenne az állam választási jogrendjének helyreállítása érdekében. (A floridai törvényhozásban republikánus többség érvényesül.)

A szavazatszámlálás jelenlegi állása

Kedd este Floridában, a demokrata többségű Broward megyében befejezték a november 7-i amerikai elnökválasztáson leadott szavazatok kézi újraszámlálását. Ennek eredményeként - nem hivatalos közlés szerint - 115 szavazattal csökkenne Al Gore demokrata elnökjelölt jelenleg 930 szavazatkülönbségnyi hátránya George Bush republikánus elnökjelölttel szemben,

Palm Beach megyében még több munkanapot igényel a kézi számlálás, és az eddigiek során ebben a megyében mindössze 3 szavazattal javult Gore mérlege. Miami-Dade megyében akár decemberig is eltarthat a munka, ám a voksok egy hatodának átszámolása után már mintegy százzal javult - bár csupán feltételesen - Gore szavazataránya. Ha Miami-Dade megye a végén "produkál" hatszázzal több újonnan talált Gore-szavazatot, mint ahány Bush-szavazatot, akkor ez a Broward megyei eredménnyel együtt is kevesebb, mint amennyi a demokrata jelöltnek a hátrány ledolgozásához kell.

A fenti adatok azonban úgy keletkeztek, hogy nem vették figyelembe azokat a szavazólapokat, amelyeken a kiválasztott jelölt neve melletti perforált papírdarab nincs kiszakítva, csupán valamelyest benyomódva. Ha ezeket is beszámítanák - úgymond "kikövetkeztetve a szavazó eredeti szándékát" -, akkor Gore lényegesen jobban állna. Igaz, Bush oldalán is lehet még tartalék: annak az ezer-ezerötszáz tengerentúli voksnak a vélhető többsége, ami a hadseregtől érkezett, dátumozott polgári postabélyegző nélkül. E szavazatokat egyelőre az érvénytelen kategóriába sorolták, bár a szövetségi törvények - szemben a hatályos floridai állami szabályozással - lehetővé tennék figyelembe vételüket is.

A három érintett megye hivatalos részközlései alapján eddig mintegy 260 szavazatkülönbséget dolgozott le hátrányából. Ha ez az adat helytálló, akkor Bush előnye jelenleg mintegy 670 szavazatkülönbség lehet.

(MTI)

Ajánló:

Az [*****] összeállítása

Korábban:

(2000. november 22.)