A német belső elhárítás és a bűnüldöző hivatal egybehangzó véleménye szerint az országban éledezik a jobboldali terrorizmus veszélye. A Német Kereszténydemokrata Párt (CDU) hesseni miniszterelnöke, Roland Koch szerint azonban túldramatizálják a szélsőjobboldalról kiinduló fenyegetést.

Németországban fennáll jobboldali terrorista struktúrák kialakulásának a veszélye - állapították meg a Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) őszi tanácskozásán Wiesbadenben a bűnüldöző hatóság és az Alkotmányvédő Hivatal (BfV) vezetői. Még ha ezek nem érik is el a hírhedt szélsőbaloldali Vörös Hadsereg Frakció (RAF) szervezettségét, a hivatalos szervek merényletektől tartanak.

Heinz Fromm, a BfV elnöke szerint a szélsőjobboldal legkatonásabb pártjának, a Német Nemzeti Demokrata Pártnak (NPD) az esetleges betiltása alkalmasint demoralizálhatná a jobboldali köröket. Ezáltal ugyanis szét lehetne verni az ilyen jellegű struktúrákat, megsemmisítve az őket összekapcsoló kommunikációs vonalakat. Fennáll ugyanakkor annak a lehetősége - véli Fromm -, hogy az NPD egykori tagjai más szélsőjobboldali pártokhoz csapódnak.

A BKA alelnöke, Bernhard Falk tájékoztatása szerint a német szélsőjobboldal a világ mintegy 40 országában működő társszervezetekkel áll kapcsolatban. A súlypontot a szomszédos országok (Svédország, Dánia), valamint az Egyesült Államok képezik. Falk külön felhívta a figyelmet az interneten keresztül kialakult virtuális struktúrákra, amelyeknek felderítése és hatástalanítása igen nehéz feladat.

A nagyobbik uniópárt nézete szerint a szövetségi kormány túldramatizálja a szélsőjobboldalról kiinduló fenyegetést. Roland Koch (CDU) hesseni miniszterelnök a Stern című hetilapnak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy a szélsőjobboldali bűntettek számának augusztusban kimutatott gyarapodása nem áll összefüggésben a radikalizmus erősödésével. "Ennek oka egyedül a sajtóban keresendő. Ha a politika és a sajtó bizonyos módon összejátszik, akkor divatjelenséggé válhatnak elfogadhatatlan, csúnya magatartási formák" - állította Koch. Szavai szerint Németország nem nevezhető jobboldali radikális országnak. "Ami a radikalizmust illeti, a mi demokráciánk stabilabb, mint az összes környező demokrácia" - vélekedett a hesseni tartományi miniszterelnök.

(MTI)

Korábban:

(2000.08.17.)