A NATO-vezetésű koszovói nemzetközi békefenntartó erő (KFOR) csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy nem fogja eltűrni a jugoszláv hadsereg esetleges beavatkozását a tartomány határán lévő ütköző övezetben, ahol az elmúlt napokban albán szakadárok szerb rendőrökkel csaptak össze.

A belgrádi média jelentése szerint a KFOR Pristinában kiadott közleményében hangsúlyozta: nem fogja eltűrni a vonatkozó katonai egyezmény jugoszláv részről történő semmilyen megsértését. A figyelmeztetés előzménye, hogy albán szakadárok támadása miatt a héten több szerb rendőr vesztette életét vagy sebesült meg az ütköző övezetben. Belgrád élénken tiltakozott, és levélváltás történt Vojiszlav Kostunica jugoszláv elnök és George Robertson NATO-főtitkár között. Zoran Djindjics befolyásos szerb politikus szerdán jelezte: ha a vonatkozó egyezmények betartása vagy saját területük megvédése között kell majd választaniuk, ez utóbbit részesítik előnyben.

A NATO és Jugoszlávia tavaly júniusban kötött katonai egyezményt a koszovói autonómiatárgyalások kudarca után indított jugoszláviai NATO-csapások lezárása végett. Ez írta elő a végül átmeneti ENSZ-igazgatás alá vont Koszovó és Közép-Szerbia közigazgatási határán egy 5 kilométeres ütköző övezet létrehozását. Az övezet a KFOR és az egyezmény alapján Koszovóból kivont jugoszláv haderő szétválasztását szolgálta; az övezetben csak a szerb rendőrség járőrözhet. Az övezetben ez év elején létrejött egy szakadár albán fegyveres szervezet, amely magát a többségében albánok lakta dél-szerbiai falvak neve után Presevo, Medvedja és Bujanovac Felszabadítási Hadseregének (UCPMB) nevezi.

Az UCPMB ezen települések Koszovóhoz csatolását szeretné elérni, ami lényegében azt jelenti, hogy kikerülnének a szerb fennhatóság alól. A KFOR csütörtöki közleményében a Presevo-völgyi eseményekben érintett minden felet párbeszédre, politikai megoldás keresésére hívott fel.

(MTI)

Ajánló:

Korábban:

(2000. november 23.)