Slomo Ben Ami izraeli külügyminiszter szerint Jasszer Arafat, a Palesztin Hatóság elnöke azt javasolta, hogy újítsák fel az izraeli-palesztin tárgyalásokat az Egyesült Államok közvetítésével. Palesztin részről azonban tagadják a találkozó kezdeményezésének tényét. Közben egy eddig ismeretlen palesztin csoport vállalta a felelősséget a szerdai haderai merénylet elkövetéséért. Az izraeli-palesztin konfliktus rendezéséről tárgyal pénteken a Kremlben Vlagyimir Putyin orosz elnökkel Jasszer Arafat palesztin vezető.

Jasszer Arafat palesztin vezető kérésére pénteken háromnapos orosz-palesztin csúcs kezdődik Moszkvában. Igor Ivanov orosz külügyminiszter a múlt hét végén tért vissza közel-keleti körútjáról, ahol Moszkva új javaslatait ismertette. Arafat moszkvai látogatásáról akkor még csak utalások sem hangzottak el. A csütörtökön bejelentett vizit elég váratlan, olyannyira, hogy Ivanov nem is lesz jelen a Kremlben, hiszen európai körútja során jelenleg Varsóban tárgyal, majd Berlinbe és Bécsbe látogat. Moszkvai források szerint Arafat a palesztin fél legutóbbi tárgyalási kezdeményezéseiről kíván eszmecserét folytatni Moszkvában, és Oroszország további támogatását akarja kérni.

Ben Ami izraeli külügyminiszter az izraeli állami rádióban elmondta, hogy Madelaine Albright amerikai külügyminiszter-asszony felhívta őt szerdán este, és elmondta, hogy a palesztin vezető neki vetette fel, hogy az Egyesült Államok közvetítésével újítsák fel az izraeli-palesztin tárgyalásokat. "Ha ez komoly, akkor talán felfogható vészjelzésnek, vagy pedig az erőszak örvényéből való kijutás szándékának" - mondta az izraeli diplomácia vezetője. A politikus szerint esélyt kell adni Arafatnak, hogy kikeveredjen abból a helyzetből, amelybe saját maga ment bele. Csütörtökön az izraeli kormány megvitatja azt a szerdai új amerikai indítványt, amelynek célja a közel-keleti feszültség csökkentése.

Egy magas rangú palesztin illetékes néhány órával később "blöffnek" nevezte Ben Ami bejelentését. A magát megnevezni nem kívánó politikus közölte: "Csak akkor leszünk hajlandók újrakezdeni a tárgyalásokat, ha Izrael a gyakorlatban megvalósítja a sarm el-sejki megállapodásokat, előbb nem." A palesztinok ugyanis elengedhetetlen feltétlennek tartják, hogy az izraeli hadsereg kivonja harckocsijait a palesztin területekről.

"A terrorizmus nem töri meg Izrael ellenállását" - jelentette ki ugyancsak az állami rádiónak Ehud Barak izraeli kormányfő, aki váratlan látogatást tett a haderai kórházban, ahol a szerdai pokolgépes merénylet áldozatait ápolják. A kórház igazgatója szerint még mindig 34 sebesült szorul kezelésre, ötüknek állapota súlyos. Az akcióban ketten életüket vesztették. Barak kijelentette: Izrael mindent megtesz a merénylet tetteseinek kézre kerítéséért, de nem hagyja magát belesodorni egy felesleges háborúba.

Csütörtökön az eddig ismeretlen "Iszlám forradalom Palesztina felszabadításáért" nevű szervezet vállalta a támadást. Jehuda Vilk izraeli rendőrfőnök szerint újabb hasonló merényletektől lehet tartani. Szerinte a Palesztin Hatóságnak az a döntése, hogy szabadlábra helyezik a Hamász és az Iszlám Dzsihád szélsőséges szervezetek bebörtönzött tagjait, csak növelték a terroristaveszélyt.

A Gázai övezetben csütörtökön hajnalban izraeli katonák tűzharcban megöltek egy palesztint, ezzel már 259-re emelkedett a két hónapja kitört ellenségeskedések halálos áldozatainak száma.

(MTI)

Korábban:

(2000.11.21.)