Belgrádban éles tiltakozást váltottak ki szerdán az újabb koszovói incidensek: a jugoszláv kormány az ENSZ Biztonsági Tanácsának azonnali összehívását követelte, Vojiszlav Kostunica elnök pedig a NATO főtitkárának írott levelében ítélte el a biztonsági helyzetet.

A tiltakozások előzménye, hogy szerdára virradóra négy szerb rendőr vesztette életét, több társuk pedig megsebesült, miután albán fegyveresek támadást indítottak az átmeneti ENSZ-igazgatású szerbiai tartomány és Közép-Szerbia határa mentén.

Szerda hajnalban Pristinában pokolgépes merényletet követtek el a jugoszláv kormány helyi képviselőjének házánál; egy ember életét vesztette.

A jugoszláv kormány az ENSZ Biztonsági Tanácsa soros elnökének küldött levélben a testület rendkívüli ülésének összehívását kérte a támadások elítélése végett.

Vojiszlav Kostunica jugoszláv elnök George Robertson NATO-főtitkárnak küldött levelében abbéli várakozását fejezte ki, hogy a koszovói nemzetközi békeerő a jövőben nem engedi meg a koszovói és a szerbiai határ menti gyilkosságok megismétlődését.

(MTI)

Ajánló: