Fizetésükkel elégedetlen rendőrök vonultak csütörtökön a finn főváros utcáira, súlyos fennakadást okozva a közlekedésben.

A lovasrendőrök vezette több mint ezer tüntető a parlament épülete elé vonult, ahol képviselőik írásos kérelmet adták át Ville Ita:la: belügyminiszternek. A folyamodványt a Finnországban szolgálatot teljesítő 8 ezer rendőr közül 5100-an írták alá. A rendőrök a kérelemben közölték, hogy büszkék munkájukra, de az egyre nehezebbé válik, és bérezésük rendkívül alacsony.

Az ország minden részéről érkező rendőrök azt is szóvá tették, hogy svéd, dániai és norvégiai társaik kétszer annyit keresnek, mint ők és több juttatásban is részesülnek.

Az AP jelentése szerint a megmozdulás miatt harminc percen keresztül szünetelt a forgalom Helsinki legfontosabb bevásárlóutcáján, de incidensekről nem érkeztek jelentések.

A rendőrök legutoljára 1976-ban léptek bérsztrájkba az északi országban. Egy kezdő rendőr fizetése Finnországban havi 7500 finn márka (1060 dollár), egy magas rangú tiszt 19 300 márkát (2700 dollár) is hazavihet havonta. A finn átlagkereset 12 000 márka (1700 dollár) körül mozog.

(MTI)