Vicente Fox megválasztott mexikói elnök szerdán megkezdte kormánya tagjainak kinevezését, egy baloldali egyetemi professzort téve meg külügyminiszterének, és a mexikói adórendszer kidolgozóját, a szigorú adópolitika legismertebb mexikói harcosát pénzügyminiszternek.

Egyidejűleg elkészült az a nagyszabású reformterv, amelyet a konzervatív Fox megígért választási kampányában, és amely - ha megvalósul - alaposan megváltoztatja az amerikai ország politikai és társadalmi életét.

Fox júliusban győzött az elnökválasztáson, megdöntve a már hetvenegy éve hatalmon levő és bürokratizmussal, nepotizmussal vádolt Intézményes Forradalmi Párt uralmát. Az új külügyminiszterről, a 47 éves Jorge Castanedáról némi túlzással elmondható, hogy "külügyminiszter-családból" származik: apja ugyanis 1979 és 1982 között már betöltötte ezt a tisztséget.

Az ifjabb Castaneda hosszú éveken át dolgozott az Egyesült Államokban, részint egyetemi professzorként, részint pedig tekintélyes lapok hírmagyarázójaként. Megfigyelők valószínűnek tartják, hogy hivatali ideje alatt Mexikó harciasabb magatartást fog tanúsítani az Egyesült Államokkal szemben. Már eddig is azt sugalmazta Foxnak, hogy erélyesebben kell követelni Washingtontól a liberálisabb elbánást a mexikói bevándorlókkal.

Az is gyakran hangoztatott véleménye, hogy Mexikónak több gazdasági segélyt kell kicsikarnia hatalmas északi szomszédjától. Másfelől az is valószínű, hogy fagyossá válik a hagyományosan szívélyes mexikói-kubai viszony. Castaneda korábban többször is nagyon élesen beszélt Fidel Castro kommunista rendszeréről, az emberi jogok rendszeres megsértéséről.

A pénzügyminsizterré kinevezett 57 éves Francisco Gil Diaz dolgozta ki a Mexikóban jelenleg alkalmazott adórendszert. (1978 és 1982 között, amikor pénzügyminiszter-helyettes volt.) Mostantól sokkal szigorúbb adópolitikára számítanak a mexikóiak, főként az adóbehajtásban, az adócsalások üldözésében számolnak nagyobb szigorral.

A pénzügyi piacok elégedetten fogadták Diaz kinevezését. Fox kinevezte a gazdasági jellegű minisztériumok vezetőit is, nyilvánosságra hozva választottjainak nevét a távközlési, a közlekedési, a gazdasági tárca élére, illetve a gazdasági kabinet koordinálására, amely egyfajta "szuperminisztériumnak" számít.

Meglehetősen szokatlan módszerrel, fejvadászcégek javaslatai alapján választott. Indoklása szerint azért, hogy láthassa az ország: valóban csak a szakmai alkalmasság számít neki. Szavai szerint szakítani akar végre azzal a gyakorlattal, hogy a magas tisztségek elnyerhetők cimboraság alapján. Feltehetőleg ezzel magyarázható az is, hogy saját pártjából, a konzervatív Nemzeti Akciópártból senki sem kapott gazdasági jellegű tárcát.

Fox rögtön megválasztása után kinevezett egy 175 fős bizottságot az országban szükséges reformok kidolgozására. A szerdán nyilvánosságra hozott tervezet érinti az ország összes lényeges problémáját, kiterjed a hadseregtől kezdve a kongresszusi képviselők megválasztásán át egészen a terhességmegszakítás kérdéséig. Nem egy pontjának a megvalósításához alkotmánymódosításra lenne szükség.

A tervezet annyi feladatot tűz ki, hogy több elnöki időszak is kevés lehet a megvalósítására.

(MTI)

Korábban:

(2000. július 3.)