A nacionalista Mirko Sarovics nyerte a boszniai Szerb Köztársaság elnökválasztását azoknak az eredményeknek az alapján, amelyeket csütörtökön hozott nyilvánosságra Szarajevóban a voksolást szervező EBESZ.

A november 11-i választásokon egyetlen jelölt sem szerezte meg az elnöki poszt elnyeréséhez szükséges legalább 50 százalékos támogatottságot. Mirko Sarovics, a Radovan Karadzsics alapította Szerb Demokrata Párt (SDS) jelöltje 49,8 százalékos támogatást kapott, míg a nemzetközi közösség által is támogatott Milorad Dodik eddigi miniszterelnök, a Független Szociáldemokrata Párt (SNSD) jelöltje csak 25,7 százalékos eredményt ért el.

A választási szabályoknak megfelelően a preferenciális szavazatelosztás módszerét alkalmazta az EBESZ, azaz törölte a választási eredmények listájáról a legkevesebb szavazatot szerzett jelöltet, és szavazatait a többi párt jelöltjei között osztotta szét. Ezek alapján Mirko Sarovics a voksok 50,1 százalékát kapta meg. Az EBESZ egyelőre nem hirdette ki győztesként az SDS jelöltjét, mert a választási bizottságnak még meg kell erősítenie a végeredményt. A testület pénteki ülése után hirdetik ki a boszniai Szerb Köztársaság elnökválasztásának hivatalos végeredményét.

(MTI)

Korábban:

(2000. november 17.)