Al Gore demokrata elnökjelölt kampánystábja csütörtökön hivatalosan is benyújtotta kérelmét a floridai legfelsőbb bírósághoz, azt kérve, hogy a bíróság utasítsa Miami-Dade megyét a kézi szavazatszámlálás lefolytatására. A megye választási bizottsága szerdán úgy döntött: felhagy az újraszámlálással, mert a floridai legfelsőbb bíróság által kitűzött, vasárnap délutáni határidőre nem képes elvégezni a hatalmas munkát, 650 ezer szavazat egyenként, kézzel történő átvizsgálását.

Az újraszámlálást célzó demokrata beadványnak szakértők szerint aligha lesz foganatja: az Egyesült Államok lakossága csütörtöktől, Hálaadás (Thanksgiving) napjától kezdve négy napos munkaszünetet élvez, és szinte kizárt, hogy a megyében találnak most embert erre a rohammunkára.

A nap folyamán demokrata ellenvélemény kinyilvánítása várható azzal kapcsolatban, hogy a republikánusok szerdán az Egyesült Államok legfelsőbb bíróságához fordultak, miután a floridai legfelsőbb bíróságnál nem talált meghallgatásra az elnökválasztási szavazatok újabb, ezúttal már kézi átszámolását hevesen ellenző álláspontjuk.

A demokraták szerint az ügy nem tartozik a szövetségi legfelsőbb bíróságra, hiszen a választások lebonyolítását az egyes államok joga szabályozza. A republikánusok szerint azonban a floridai legfelsőbb bíróság kedd este kihirdetett döntése szövetségi alkotmányos alapelveket sért: ellenkezik az egyenlő elbírálás elvével, valamint - a szavazatösszesítési szabályok megváltoztatásával - a bírói hatalmi ág "túlterjeszkedését" valósítja meg.

Eközben két megyében tovább folyt a szavazatok kézi újraszámolása. Broward megyében a munka nagyját látszólag már elvégezték, de a végére hagyták a legellentmondásosabb szavazólapok elbírálásának kényes teendőjét. Most azokat a lapokat vizsgálják át egyenként, amelyeken a szavazó nem szakította át egyértelműen a perforált papírrészt, és azt kell eldönteni, hogy a papíron látható benyomódás mennyire tükrözheti a szavazó vélt véleménynyilvánítási szándékát.

Broward megyében a kézi újraszámlálás nyomán eddig 154 szavazattal javult Al Gore demokrata jelölt mérlege, de hogy a legvitatottabb voksok osztályozása után ez a szám miként módosulhat, egyelőre senki nem tudja megmondani, még megközelítőleg sem. Palm Beach megyében még nem jutottak el a szavazatok felének az áttekintéséig. A legutóbb közzétett részadatok meglepő helyzetet tükröznek: eddig George Bush republikánus elnökjelölt mérlege javult 14 szavazattal.

Az eredeti határidőre benyújtott szavazatok összegzése alapján Floridában Bush vezet 930 szavazattal. A fenti két megyében bekövetkezett módosulás figyelembevételével a republikánus jelölt pillanatnyi, hivatalosan meg nem erősített előnye 790 szavazatkülönbség - összesen mintegy 6 millió szavazatból.

Ajánló:

Az [*****] összeállítása