Közel egymillió ember vonult Barcelona utcáira csütörtök este, hogy elítélje az ETA baszk szeparatista szervezet két napja végrehajtott újabb merényletét, Ernest Lluch katalán származású szocialista politikus, egykori egészségügyi miniszter meggyilkolását.

Fotó: Reuters

A barcelónai tüntetés
A városközpontban hosszan elnyúló menet élén - "Katalónia békét akar. NEM az ETA-nak" feliratú transzparens alatt - José María Aznar, a jobbközép irányultságú miniszterelnök és szocialista elődje, Felipe González haladt, tucatnyi más, az ország különböző részeiből érkezett politikussal, köztük José Luís Rodriguez Zapateróval, a spanyol szocialista párt (PSOE) főtitkárával, Jordí Pujollal, a katalán kormány elnökével, Juan José Ibarretxevel, az autonóm baszk kormány vezetőjével és Joan Clos barcelonai polgármesterrel.

A 63 éves Ernest Llucht - aki kulcsszerepet játszott Spanyolország Franco-diktatúra utáni demokratizálásában - kedd este annak a háznak a parkolójában lőtték le, amelyben lakást bérelt. A gyilkosság a demokratikus átmenet élére álló János Károly király megkoronázásának 25. évfordulóján rázta meg az országot.

Az év eleje óta ez volt a 21. olyan merénylet, amelyért a hatóságok az ETA terroristáit teszik felelőssé. A csütörtök esti tömegtüntetésről az a rádiós újságírónő, Gemma Nierga tudósított, akinek műsorában rendszeres szereplő volt Lluch. "Ernest megpróbált volna tárgyalni azzal az emberrel, aki megölte őt. Akiknek hatalmában áll tárgyalni, kérem, tegye meg" - mondta egyebek közt a tudósító. A meggyilkolt politikus három felnőtt lánya később "Párbeszédet most" táblával lépett az emelvényre.

(MTI)

Korábban:

(2000. október 30.)