Az ausztriai Kitzsteinhorn gleccserre vezető vasút üzemeltetője pénteken tagadta azokat a szemtanúktól származó beszámolókat, amelyek szerint a vonat többször is meghibásodott a 155 halálos áldozatot követelő november 11-i katasztrófa előtt.

"A szerencsétlenségig a vonattal nem volt semmi gond, rendkívüli esemény nem fordult elő" - közölte Harald Schiffl, a kapruni gleccservasút-társaság szóvivője. A Der Standard című osztrák napilap pénteken arról számolt be, hogy az ügyben vizsgálatot folytató szakemberek eddig mintegy 300 szemtanút hallgattak meg, akik közül többen is elmondták: már napokkal a baleset előtt, sőt a legutolsó órákban is rendellenességeket tapasztaltak a vasút működésében. Az utasok szerint a vonat furcsa kattogó hangokat adott, többször is indokolatlanul leállt, sőt közülük néhányan arról is beszámoltak, hogy a szerelvényben égett szag terjengett.

A vasúttársaság szóvivője az APA osztrák hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy ha bármilyen rendellenességet tapasztaltak volna a vonaton, akkor azt rögtön jelezték volna az illetékeseknek, márpedig semmiféle üzemzavarról nincs írásos feljegyzés. Schiffl a hirtelen leállásokra vonatkozó panaszokra reagálva elmagyarázta, hogy ilyen alkalmakkor vagy a hegyről leereszkedő vadászokat engedték átmenni a síneken, vagy éppen vonatvezetőt cseréltek.

(MTI)

Korábban:

(2000. november 19.)