Jasszer Arafat palesztin vezető és Ehud Barak izraeli miniszterelnök az erőszak beszüntetéséről állapodott meg pénteki telefonbeszélgetésén. Az izraeli kormány korábban úgy döntött, hogy mérsékli a palesztin támadásokra adott válaszlépéseit.

A Moszkvában tárgyaló palesztin vezető és az otthon lévő izraeli miniszterelnök megegyezett arról is, hogy újra megnyitják az összekötő irodákat a Gázai övezetben és Ciszjordániában. Izrael csütörtökön rendelte el az összekötő irodák bezárását.

Az izraeli kormány pénteken úgy döntött, hogy mérsékli a palesztin támadásokra adott válaszlépéseit. Egy izraeli kormánytisztviselő szerint a döntésnél figyelembe vették azt, hogy az erőteljes légicsapások nemzetközi szinten okozhatnak károkat Izraelnek.

Ciszjordániában egy izraeli és egy palesztin vesztette életét két különböző lövöldözésben. A palesztin áldozat a Jasszer Arafat palesztin elnök vezette el-Fatah aktivistája volt. Az összecsapásokról további részletek nem ismeretesek. Egy 15 éves palesztin pénteken belehalt sérüléseibe, amelyeket Karni átkelőhelynél szerzett a múlt héten. Egy izraeli harckocsi tüzet nyitott egy palesztin szállodára Betlehemben, miután palesztin fegyveresek tüzet nyitottak izraeli katonákra Ráhel sírjánál. A szállodánál négy palesztin könnyebben megsebesült. Hebron közelében pokolgép robbant egy buszmegállóban, de személyi sérülést nem okozott. A robbanószerkezet azon a vonalon lépett működésbe, amely a zsidó telepeket köti össze.

(MTI)

Korábban:

(2000.11.24.)