Az amerikai legfelsőbb bíróság - pénteken kiadott közleménye szerint - hajlandóságot mutatott annak a republikánus érvnek a mérlegelésére, hogy a floridai legfelsőbb bíróság szembehelyezkedett a hatalmi ágak elválasztásának elvével, amikor módosította az elnökválasztási szavazatok kiértékelésének időhatárát.

A republikánusok érvelésében a floridai bírói testület "túlterjeszkedését" látják, és ennek alapján emeltek alkotmányossági panaszt az egyébként nem szövetségi, hanem állami hatáskörbe tartozó választási jogi kérdésben.

A washingtoni legfelsőbb bíróság a jövő pénteken, december elsején kívánja meghallgatni a feleket. Ez tehát öt nappal azután lesz, ameddig az egyes floridai megyéknek - most vasárnap - a floridai legfelsőbb bíróság döntése alapján le kell adniuk a kézi számlálás nyomán nyert új eredményeket, viszont tizenegy nappal azelőtt, hogy Florida államnak - december 12-én - ki kellene jelölnie az állam 25 elektorát. Ezek az elektorok a december 18-i szavazáson voksolnak majd az új amerikai elnökre.

A floridai választás győztese elnyeri a 25 floridai elektort, akiknek a támogatása - a szoros országos eredmény folytán - szükséges az elnökké választáshoz.

(MTI)

Ajánló:

Az [*****] dossziéja