Egy szerbiai bíróság pénteken börtönbüntetésre ítélt nyolc személyt, akik tavasszal elraboltak és a hágai Nemzetközi Törvényszék kezére juttattak egy, a testület által háborús bűnökkel vádolt boszniai szerb férfit, Dragan Nikolicsot. Az ügyben eljáró szendrői (Smederovo) bíróság fél évtől hat évig terjedő szabadságvesztésre ítélte a vádlottakat.

A szerb rendőrség májusban vette őrizetbe a csoportot, amelynek tagjait azzal gyanúsította, hogy jugoszláv területen elrabolták, majd Boszniába csempészték és a hágai törvényszék kezére juttatták Dragan Nikolicsot. A "Jenki" néven is emlegetett Nikolicsot a volt Jugoszláviában elkövetett háborús bűnöket kivizsgáló testület azzal vádolta, hogy a boszniai háború idején, a szusicei fogolytábor vezetőjeként háborús bűnöket követett el, és részt vett legalább félezer muzulmán legyilkolásában.

Elfogása előtt két évig a Belgrádtól 40 kilométerre délkeletre fekvő Szendrőn rejtőzködött. Elrablásában 10 személy, köztük 4 volt rendőr vett részt, de a bíróság 2 személyt felmentett. A Szlobodan Milosevics volt jugoszláv elnök nevével fémjelzett előző belgrádi vezetés elutasította az együttműködést Hágával, az új jugoszláv vezetők azonban együttműködést ígérnek.

Chris Patten, az Európai Unió (EU) külügyi biztosa csütörtökön mindazonáltal közölte: az EU azt tervezi, hogy nyomásgyakorlással próbálja majd rávenni Belgrádot a háborús bűnökkel vádolt személyek kiadásában való együttműködésre.

(MTI)

Korábban:

(2000. augusztus 1.)