Az elmúlt két nap alatt több mint hatszáz személy menekült át Dél-Szerbiából Koszovóba, a szerb rendőrség és a koszovói albán fegyveresek között kirobbant összecsapások miatt. A szerb belügyminiszter közben a szerb rendőrség és a KFOR együttműködését szorgalmazta a dél-szerbiai válság rendezése végett.

"Két nap alatt összesen több mint hatszáz személy érkezett Koszovóba" - mondta Astrid van Genderen Stort, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) szóvivője Pristinában. Szerdán kétszáz ember érkezett a Presevo-völgyben található Lucane településről Koszovóba, csütörtökön további mintegy 350 ember ment át a tartomány határvidékére. Hozzátette: hónapok múltak el anélkül, hogy menekültek érkeztek volna, de az utóbbi időben gyorsan romlik a helyzet, s a közelmúltbeli összecsapások a Presevo, Medvedja és Bujanovac Felszabadítása Hadserege (UCPMB) és a szerb rendőrség között érintették azokat a falvakat, amelyeket eddig elkerültek a harcok.

Az AFP szerint az Presevo-völgyben tevékenykedő UCPMB 70 ezer albán fegyverest számlál. Azért harcolnak, hogy Presevo-völgye csatlakozzon Koszovóhoz.

Stevan Nikcsevics szerb belügyminiszter pénteken szorosabb együttműködést szorgalmazott a Koszovóban állomásozó NATO-erők és a szerb rendőrség között, hogy megfékezzék az etnikai alapú támadásokat a Koszovóval határos dél-szerbiai vidéken, illetve hogy visszakerüljön a szerb rendőrség ellenőrzése alá a Koszovóba vezető főút. "Együtt kell működnünk a KFOR-ral. A rendőrségünk ugyanis nem tudná rendezni a helyzetet a KFOR támogatása nélkül" - mondta Nikcsevics.

A héten az albán fegyveresek sorozatos támadásokat hajtottak végre a Presevo-völgyben, az összecsapásokban négy szerb rendőr életét vesztette, tucatnyi pedig megsebesült. Az UCPMB fegyveresei elfoglaltak egy rendőrségi ellenőrzőpontot, és ellenőrzésük alá vonták a Koszovóba vezető fő útvonalat. Félő, hogy elszabadul a pokol, ha a szerb rendőrök ellencsapást mérnek az albán fegyveresekre - írta az AP.

(MTI)

Korábban:

(2000.11.23.)