Másfél nappal a romániai kampánycsend előtt a Volt Securitate Irattárát Átvilágító Tanács nyilvánosságra hozta azok névsorát, akikről 4500 parlamenti jelölt dossziéjának átvizsgálása után kiderült, hogy bedolgoztak az egykori politikai rendőrségnek. Mivel a listán pártelnökök és politikusok is szerepelnek, a hír komoly hatással lehet a hét végi elnök- és parlamenti választásokra.

A 38 vétkes több csoportba került. Az első kategóriába tartozók a politikai rendőrségre jellemző tevékenységet folytattak. Itt - akárcsak a lista egészét tekintve - a Demokrata Konvenció 2000 szerepel a legtöbb politikussal, de nem kis meglepetésre közöttük van a Nemzeti Liberális Párt elnöke, Mircea Ionescu Quintus, valamint hangadó politikusainak egyike, az ismert és becsült értelmiségi Alexandru Paleologu is. Az RMDSZ egyik Bihar megyei jelöltje, Fazakas László református lelkész is ide került.

A második csoportba azok tartoznak, akik tevékenységét nem sikerült kellőképpen alátámasztani dokumentumokkal. Az RMDSZ négy névvel szerepel, kettő új jelölt, a másik kettő, Bárányi Ferencz és Rákoczi Lajos tagja a jelenlegi parlamentnek is.

Újabb kategóriát alkotnak azok, akik egy ideig együttműködtek a politikai rendőrséggel, majd megtagadták a további adatszolgáltatást, vagy érdektelen információkat adtak, ezek nevét a tanács nem hozza nyilvánosságra. Az utolsó csoportba a Szövetség Romániáért Párt és a Nagy Románia Párt egy-egy jelöltje került, ők közvetlenül a Securitatéval dolgoztak. Mindennek kapcsán az RMDSZ közleményben erősítette meg, hogy a szervezetben semmiféle tisztséget nem tölthetnek be azok, akik a volt Securitatéval együttműködtek. Ezért a szövetség az érintettektől "azonnal megvonja támogatását, és felszólítja őket, hogy a jelöltlistáról lépjenek vissza akkor is, ha nem bejutó helyen szerepelnek".

A választások előtti legutolsó közvélemény-kutatás, amelyet az Irecson Research Intézet végzett, megerősítette a korábbi eredményeket. Így továbbra is Iliescu a legesélyesebb az államfőválasztásokon, de támogatottsága 4-5 százalékkal csökkent. Új elem, hogy a Demokrata Konvenció 2000 által támogatott Mugur Isarescu 16,3 százalékával visszaszorította a 14,9 százalékot összesítő Corneliu Vadim Tudort a második helyről, amelyet a Nagy Románia Párt elnöke hetek óta kibérelt.

Érdekesek a romániai magyar diákok körében végzett felmérés eredményei is. Túlnyomó többségük, csaknem 85 százalékuk elmegy vasárnap szavazni - derül ki a Civil Kurázsi II. nevű szervezet felméréséből, amelyet a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem magyar hallgatói körében végeztek. A szavazó magyar diákok közül 95 százalék az RMDSZ-re voksol. A legnépszerűbb politikusnak 85 százalék Frunda Györgyöt tartja, a Demokrata Konvenció 2000 által támogatott államfőjelölt Mugur Isarescu 10 százalék bizalmát élvezi, és 0,3 százalék a Nagy Románia Pártra szavazna.

Miután Markó Béla szövetségi elnök szerdán felhívásban hívott szavazni minden romániai magyart, addig a Tőkés László tiszteletbeli elnök, református püspök által vezetett Királyhágó melléki egyházközösség arra kérte fel a "romániai magyarság tiszta szándékú képviselőit", hogy "ne engedjenek semmilyen megtévesztő politikai ígérgetésnek, és ne kössenek olyan pártokkal alkut, amelyek az első adandó alkalommal cserbenhagynák szövetségeseiket. A Romániai Magyar Demokráciára Szavazzanak! - olvasható a Balogh Barnabás lelkészi főjegyző és Borzási Gyula lelkészértekezleti elnök által aláírt közleményben. Az állásfoglalástól Tőkés László a délután folyamán a Magyar Hírlaphoz eljuttatott faxában elhatárolta magát, leszögezve, a két vezető tisztségviselő túllépte hatáskörét, és mandátum nélkül szólított fel egyoldalú szavazásra.

Magyarországon is lesznek választási körzetek

Az RMDSZ országos kampánystábja felhívja minden Magyarországon tartózkodó román állampolgár figyelmét arra, hogy a választásokon a magyarországi szavazókörzetekben is lehet szavazni, ehhez érvényes romániai útlevél szükséges. A Magyarországon működő választási körzetek címe: Budapesten - Románia Nagykövetsége, Thököly út 72., Románia Kulturális Központja, Izsó út 5. Szegeden - Románia Főkonzulátusa, Kelemen L. utca 5. Debrecenben - Bethlen Gábor Közgazdasági Szakközépiskola, Piac út 8. Pécsett - Polgármesteri Hivatal, Kossuth tér 1-3. I. kapu, Győrött - Polgármesteri Hivatal, Városház tér 1. földszint. A szavazás 7 órától 21 óráig tart.

(Magyar Hirlap)

Ajánló:

Korábban:

(2000. szeptember 30.)