Szerbiában nézeteltéréseket váltott ki a vajdasági parlamentnek az újvidéki tévé tartományi hatáskörbe való visszavételét célzó kezdeményezése: Belgrádban törvénytelennek tartják a jelek szerint kész tényként kezelt visszavételt, amit vajdasági vezetők pénteken cáfoltak.

A vajdasági parlament, amelyben az őszi választások után a Vojiszlav Kostunica új jugoszláv elnököt támogató Szerbiai Demokratikus Ellenzék tömörülés képviselői kerültek többségbe, szerdán kezdeményezte a jelenleg az RTS szerb állami tévé-rádióhoz tartozó újvidéki tévé-rádió alapítói jogainak tartományi hatáskörbe való visszavételét. A képviselőház ideiglenes vezetést is választott a média élére, amíg nem rendeződik annak végleges jogállása.

A szerb tájékoztatási minisztérium és az RTS sztrájkbizottsága csütörtökön külön-külön kiadott közleményében azonban - a visszavételt vélhetően már kész tényként értelmezve - alkotmány-, illetve törvényellenesnek nevezte a tartományi határozatokat.

Vajdasági vezetők pénteken cáfolták, hogy a tartományi parlament kivonta volna az RTS kebeléből az újvidéki tévét. Gordana Csomics, a testület alelnöke egyebek között aláhúzta, hogy az újvidéki tévé végső státusának rendezéséig szóló határozatokat fogadtak el csupán.

Józsa László szabadkai ügyvéd, a Kasza József vezette Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke, akit a vajdasági parlament szerdán az újvidéki tévé megbízott igazgató bizottságának megbízott elnökévé választott, úgy vélte: Belgrádban kissé "túlreagálták" a vajdasági döntéseket.

Az egyetlen kézzelfogható határozatnak azt tartotta, hogy a vajdasági parlament a Szerbiában tévé-előfizetésként felfogható villanyóra-illetéknek a tartomány folyószámlájára irányítását is elrendelte. A többi határozatot politikai jellegű állásfoglalásnak mondta, de szükségesnek tartotta egy olyan politikai párbeszéd beindítását, amelynek eredményeként az újvidéki tévé visszakerül a központi RTS-ből.

Az újvidéki tévé és rádió a 90-es évek elejéig tartományi hatáskörbe tartozott. A szerb parlament ekkor Milosevics indítványára magához vonta az alapítói jogokat, az újvidéki tévét pedig beolvasztották az RTS-be.

(MTI)

Korábban:

(2000. november 22.)