Szlobodan Milosevics a súlyos nehézségekkel küzdő pártja szombati országos értekezletén nyugati árulóknak és megszállóknak nevezte a demokratikus átalakulás mellett elkötelezett, új jugoszláv kormányt. Első nyilvános közszereplésén a hatalmától megfosztott államfő kemény szavakkal ostorozta a belgrádi vezetést, miközben az ország és a nemzeti érdekek védelmére szólította fel a Szerbiai Szocialista Pártot (SPS).

A pártkongresszust megnyitó beszédében az uralmát megdöntő utcai megmozdulásokra utalva azt mondta, hogy "mindannyian tisztában vagyunk azzal, miféle erőszak és törvénytelenség uralkodott el az október 5-i államcsíny után. A háborút, amelyet országunk ellen indítottak, most ellenünk folytatják nyugati pénzen." Szerinte a nyugati hatalmak meg akarják vesztegetni az új vezetést, hogy adja áldását Jugoszlávia szétdarabolására. Az új szövetségi kormány tagjait olyan árulóknak nevezte, akik "szerb nemzeti hősöket" akarnak átadni a hágai "új Gestapónak".

A hágai székhelyű ENSZ-törvényszék Koszovóban elkövetett háborús bűnök miatt vádat emelt a volt államfő és négy közeli munkatársa ellen. Vojislav Kostunica elnök mindeddig elutasította Milosevics és társai kiadatását, a törvényszékkel való elvi együttműködés elől azonban nem zárkózott el.

A Száva Kongresszusi Központban zárt ajtók mögött tartott országos értekezletre 2368 SPS-küldött érkezett Belgrádba. Két hónappal azután, hogy az ellenzék elűzte a hatalomból és egy hónappal a döntő fontosságú szerbiai parlamenti választások előtt Milosevics láthatóan a pártkongresszust igyekszik felhasználni arra, hogy visszatérjen a politika színpadára.

(MTI)