Helyi idő szerint szombat délelőtt - nem hivatalos, sőt percről percre változó részadatok összesítése alapján - George Bush republikánus elnökjelölt 631 szavazatkülönbséggel vezetett Al Gore demokrata párti elnökjelölt előtt a november 7-én lebonyolított amerikai elnökválasztás floridai versenyében. Aki Floridában győz, elnyeri az amerikai elnökké választáshoz szükséges támogató elektori számot.

Az eredeti határidőre leadott összesítések szerint Bush 930 szavazatkülönbséggel állt az élen, közel 6 millió szavazatból. Az eredeti határidő a megyékben leadott voksoknál november 14., a tengerentúlról postán érkezett voksok tekintetében november 17. volt. A határidő leteltével azonban a floridai legfelsőbb bíróság nem engedte, hogy Katherine Harris, a floridai szavazatösszesítő testület republikánus pártállású vezetője hitelesítse a végeredményt. A bírói testület helyt adott annak a demokrata kérelemnek, hogy az illetékes legyen köteles figyelembe venni az egyes, demokrata többségű megyék kézi szavazat-újraszámlálásának az eredményeit is. Az utóbbi eredmények beterjesztésére a floridai legfelsőbb bíróság november 26-a, vasárnap délután 5 órában jelölte meg a határidőt - ha a szavazatösszesítő hivatal akkor nyitva tart. Katherine Harris vasárnap nem köteles átvenni az eredményt, hanem várhat hétfő reggel 9-ig, a munkakezdésig.

A három szóban forgó megye közül azonban a legnagyobb, Miami-Dade választási bizottsága szerdán úgy döntött, hogy felhagy a kézi számlálással, mert vasárnapig nem képes elvégezni a munkát. Ez súlyos csapást jelentett Gore-nak. A demokraták kérték a floridai legfelsőbb bíróságot, hogy kötelezze Miami-Dade-et a kézi számlálás lefolytatására. A kérést a testület - meghallgatás kitűzése nélkül - elutasította. Így Broward és Palm Beach megyében folyik tovább a számlálás - eltérő szempontrendszer szerint, és ezt tükröző eltérő részeredményekkel. Browardban minden olyan szavazólapot érvényes voksnak minősít (gyakran "szótöbbséggel") a két demokrata és egy republikánus bizottsági tagból álló testület, ahol a szavazó nem lyukasztotta át a szavazólapot, hanem csupán benyomódás látszik valamelyik jelölt neve mellett. Itt Gore 397 szavazattal javította mérlegét. Palm Beachben azonban a három demokrata tagból álló bizottság ennél szigorúbb feltételhez igazodik: a puszta benyomódást csak akkor fogadja el érvényes voksként, ahol a szavazólapon a többi funkcióra történt voksolás is "lyukasztás nélküli benyomódást" mutat. Ebből következtetnek arra, hogy a szavazónak technikai nehézségei lehettek, de választási szándéka megnyilvánult. Palm Beach megyében így eddig a kézi számlálás nem is vezetett a gépi számlálási eredménytől való érdemleges eltéréshez: sőt, Bush mérlege javult 8 vokssal.

A demokraták közölték: ha a vasárnap délutáni összesítés nem fordítja meg Gore javára a dolgok állását, akkor bíróság előtt panaszt emelnek egyfelől a Palm Beachben érvényesített szempontrendszer és a megtévesztőnek tartott Palm Beach megyei szavazólap, másfelől az újraszámlálás Miami-Dade megyei elmaradása miatt.

Eközben viszont a republikánusok azzal mentek a bíróhoz, hogy rendelje el azoknak a tengerentúlról érkezett katonavoksoknak a figyelembe vételét, amelyeket nem lényegbevágó technikai hiányosságok miatt nyilvánítottak érvénytelennek. A bíró válasza helyi idő szerint szombat délután várható, de egyes megyék már saját maguktól megkezdték adataik módosítását az ilyen katonavoksok figyelembe vételével, és ezzel eddig 90 szavazattal javították Bush mérlegét.

Pénteken a jogi útvesztőkben vergődő érintettek és a közvélemény arról értesült, hogy az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága december elsején, vagyis jövő pénteken hajlandó meghallgatni a republikánusoknak azt a panaszát, hogy a floridai legfelsőbb bíróság döntése alkotmányellenes volt. Ha a vasárnap esti összesítés Bush előnyét mutatja, Katherine Harris azonnal ki akarja hirdetni az általa szentesített floridai végeredményt. Ebben az esetben a republikánusok már "birtokon belül" lesznek, és a washingtoni legfelsőbb bírósághoz intézett beadványuk elveszti eredeti funkcióját, ám az eljárásra mégis szükség lehet, ha az alsóbb szinteken zajló különböző jogvitákat, a Harris által akkor már hitelesített eredmény ellen várhatólag benyújtandó demokrata tiltakozásokat célszerűnek látszik majd a legmagasabb amerikai igazságszolgáltatási szinten rendezni. Ha vasárnap estére Gore javára fordul a kocka, akkor a republikánusok eredeti beadványát kell mérlegelnie az amerikai legfelsőbb bíróságnak.

A két nagy párt politikusai között eközben heves szócsaták zajlanak, részben a Floridában felerősödött republikánus demonstrációk megítélése körül. A demokraták szerint a "fizetett tömeg" fellépése megfélemlítési célzatú, és a törvényes újraszámlálás szétzilálására irányul. A republikánusok viszont a véleménynyilvánítás szabadságára hivatkoznak, és azt mondják: ők nem tiltakoztak, amikor a választás utáni napokban Jesse Jackson tiszteletes ment Floridába, hogy ott agitáljon az utcán a Palm Beach megyei szavazólap törvénytelenné nyilvánítása érdekében.

(MTI)