A biztonsági intézkedések ellenére összecsapások robbantak ki szombaton az újnácik berlini felvonulásán: a rendőrség vízágyúkat vetett be, hogy megfékezze a tüntetőket. Az újnácik az ellen tüntettek, hogy a német kormány be akarja tiltani a szélsőjobboldali Német Nemzeti Demokrata Pártot.

Az eredetileg öt órásra tervezett rendezvény harmadik órájában mintegy ötszáz baloldali ellentüntető állta útját a csaknem kétezer újnácinak, és petárdákkal dobálta meg őket. A rendőrség - tartva attól, hogy a helyzet kicsúszik az ellenőrzése alól -, úgy döntött: nem engedélyezi, hogy a szélsőjobboldaliak folytassák a felvonulásukat, és két órával a menet befejezése előtt véget vetett a megmozdulásnak. A biztonságiak vízágyúkkal próbálták féken tartani az antifasiszta tüntetőket, miközben egy közeli vasútállomáson veszteglő különvonatba terelték az újnácikat. A Reuters jelentése szerint a rendőrség előállított egy szélsőjobboldalit, amiért náci üdvözlésre lendítette a karját.

Németországban az idén legalább három olyan gyilkosság történt, amelyet gyaníthatóan újnácik követtek el. A belső elhárítás és a bűnüldöző hivatal a minap egybehangzóan azt a véleményét fogalmazta meg, hogy az országban éledezik a jobboldali terrorizmus veszélye.

(MTI)