Vojiszlav Kostunica jugoszláv államfő a korábbi tervekkel ellentétben szombaton nem utazik Budapestre. Kostunica a korábbi tervek szerint a Közép-európai Kezdeményezés budapesti csúcsértekezlete alkalmából, különleges meghívottként érkezett volna Budapestre, ahol Mádl Ferenc köztársasági elnökkel és Orbán Viktor miniszterelnökkel is megbeszélést folytatott volna.

Belgrádi diplomáciai források szerint Kostunica elnök más fontos elfoglaltsága miatt volt kénytelen lemondani az útról; a jugoszláv küldöttséget Goran Szvilanovics jugoszláv külügyminiszter vezeti majd.

Fotó: Goran Tomasevic

Romano Prodi és Vojiszlav Kostunica
A jugoszláv államfő pénteken Zágrábban részt vett az Európai Unió (EU) egynapos nyugat-balkáni csúcsértekezletén. Hazaérkezését követően fogadta Joran Person svéd kormányfőt, majd még pénteken este Romano Prodit, az Európai Bizottság elnökét, aki Personhoz hasonlóan pénteken délután érkezett a jugoszláv fővárosba. Prodi személyében az EU egyik legmagasabb rangú képviselője látogatott el Belgrádba Kostunica október elején történt beiktatása óta.

Az unió belgrádi képviseletének előzetes tájékoztatása szerint Prodi és Kostunica megállapodást ír alá az EU és Jugoszlávia hosszú távú együttműködéséről. Prodi kétnapos látogatása során szombaton felkeresi a Kolubara szénbányát és többek között az obrenovaci Nikola Tesla hőerőművet, amely várhatóan 900 tonna fűtőolajat kap az Energiát Demokráciért európai uniós segélyprogram keretében. Ez része az EU által a jugoszláviai demokratizálódás támogatására felajánlott, 200 millió euró értékű gyorssegélynek.

(MTI)