Washingtonra is átterjedtek szombaton az Al Gore demokrata párti elnökjelölt elleni republikánus demonstrációk. Az amerikai fővárosban levő alelnöki rezidencia előtt több százan követelték a kézi szavazatszámlálás leállítását, és azt, hogy Gore ismerje el választási vereségét. Az utca túloldalán - erős rendőri biztosítás mellett - a demokrata párti elnökjelölt hívei tüntettek, jóval kisebb létszámban.

A floridai Broward és Palm Beach megyében zajló kézi számlálás miatt tovább változtak a részadatok. Eszerint Gore Browardban már 472 szavazattal javította mérlegét, Palm Beachben pedig 7 szavazatnyira csökkent George Bush republikánus elnökjelölt résznyeresége. Így Bush nem hivatalos előnye pillanatnyilag 555 szavazat.

Browardban már csak mintegy háromszáz vitatott szavazólapot kellene átvizsgálni, de dél tájban súlyos viták robbantak ki a számlálók között, és a számlálást ebédszünet címén gyorsan felfüggesztették. Az ebédszünetben a republikánus megfigyelők sajtóértekezleten bírálták a demokrata többségű bizottság eljárását, amely szerint azokat a szavazólapokat is érvényes voknak minősítik, amelyeken éppen csak a benyomódás leghalványabb jele látszik a papíron.

Palm Beach megyében ugyanakkor a még hátra levő munkamennyiség miatt kétséges, hogy be tudják-e fejezni a munkát vasárnap délután 5
órára.

Szombaton a Miami-Dade megyei választási bizottsági elnök a CNN hírtelevíziónak adott nyilatkozatában mélységes csalódást okozott
azoknak a demokratáknak - köztük Joseph Lieberman alelnökjelöltnek -, akik azt állítják, hogy a republikánus tiltakozók szerdán megfélemlítették a bizottságot, és a testület ezért hagyott fel a kézi számlálással. A megyei illetékes elmondta: nem voltak megfélemlítve, és döntésük oka az volt, hogy nem tudták garantálni a munka vasárnap délutánig történő befejezését.

(MTI)