Az orosz Tengermelléken - Vlagyivosztok térségében - több mint ezer házban hetek óta nincs fűtés, s 60 ezer ember fagyoskodik, esténként a lakótömbök között rakott tábortűz mellett melegedve, teát és ételt főzve. A helyi hatóságok - akárcsak tavaly - most sem készültek fel idejében a télre, és túl későn kezdték meg a távhőszolgáltatást. Ennek nyomán a lakosok minden létező elektromos berendezéssel igyekeztek meleget teremteni otthonaikban, de sorra égtek le a túlterhelt vezetékek. Amikor végre megindult a távfűtés, a lefagyott vezetékek és fűtőtestek sorra mentek tönkre, számos lakást eláztatott a törött csövekből ömlő forró víz.

Artyom városában a legsúlyosabbak a károk, rengeteg épületben nincs se villany, se fűtés, egyes családok étolajba áztatott szövetdarabokkal teli fazékból eszkábáltak alkalmi ételmelegítőt.

A Tengermelléken kialakult állapotokkal a törvényhozás is foglalkozott, de nem tudott egyelőre megoldást találni. A moszkvai kormány szerint a szövetségi költségvetés minden támogatást átutalt már a régiónak, míg a helyi vezetők a sajtót vádolják hangulatkeltéssel.

(MTI)