A dán rendőrség megbüntette azt az avantgárd múzeumot, mely lehetővé tette látogatóinak, hogy aranyhalakat végezzenek ki turmixgépek segítségével. A kiállítás már bejárta Brazíliát, Chilét, és Argentínát anélkül, hogy a rendőrségre panasz érkezett volna ezekben az országokban. Nagy felháborodást eddig csak Dániában okozott, ahol az állatvédők fordultak a rendőrséghez.

A kiállítás a chilei születésű dán művész, Marco Evaristti munkája. A kiállítás része, hogy kitesznek tíz turmixgépet egy asztalra, melyekben egy-egy aranyhal úszkál, a látogatók pedig megnyomhatják a gépek indítógombjait, és ezt meg is tették már nem egyszer.

Evaristti azzal magyarázta a kiállítását, hogy szerinte a kiállításon az emberek lehetőséget kapnak annak eldöntésére, hogy öljenek vagy ne. "A kiállítás csak felteszi a kérdést, hogy a látogató akar-e ölni, és bebizonyítja, hogy az ember mindig ura az élet és halál közötti kérdésnek"- mondta a művész a BBC-nek.

A dán Kolding városának közelségében működő Trapholt Kuntmuseet nevű múzeumot először állatvédő szervezetek keresték meg, hogy kifejezzék nemtetszésüket a kiállítással szemben, majd a rendőrség is figyelmeztette a múzeumot. A múzeum nem törődik a rendőrség figyelmeztetésével, vállalta a 225 amerikai dolláros (közel 70 ezer forintos) büntetést.

Ajánló:

(angolul)