A román központi választási bizottság hétfő délig összesített adatai megerősítették az államfőjelöltek első, exit poll szerinti sorrendjét. E szerint az elnökválasztáson az első helyen Ion Iliescu, a Szociális Demokrácia Romániai Pártja (PDSR) elnöke áll, s pártja vezeti a szenátusi és a képviselőházi listát is. A párt kisebbségi kormányzás lehetőségét, vagy ügyvezető kabinet létrehozását latolgatja, mert győzött ugyan, de a vártnál jóval szerényebb eredményt ért el.

Az összes szavazókörzet 57,7 százalékában leadott szavazatok összeszámlálása alapján az elnökválasztáson az első helyen áll Ion Iliescu, a Szociális Demokrácia Romániai Pártja (PDSR) elnöke, aki a szavazatok 36, 54 százalékát szerezte meg. A szavazatok 28,88 százalékával követi őt Corneliu Vadim Tudor, a Nagy-Románia Párt (PRM) elnöke. Harmadik Theodor Stolojan, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltje, aki a megszámlált szavazatok 11, 92 százalékát kapta. A negyedik helyen áll a függetlenként indult kormányfő, Mugur Isarescu, akire a megszámlált szavazatok 9,18 százaléka jutott. Ötödik Frunda György, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) államfőjelöltje, aki 5,88 százalékot ért el. Mögötte áll Petre Roman (Demokrata Párt - PD) jelöltje 2, 9, valamint Teodor Melescanu (Szövetség Romániáért - ApR) 1,86 százalékkal.

A szenátusi választások részeredményeinek tükrében a pártok sorrendje így alakult hétfő délig: PDSR 37,73, PRM 21,23, PD 7,44, PNL 7,42, RMDSZ 6,62 százalék. A hatodik helyre szorult 5,08 százalékkal a Román Demokrata Konvenció (CDR 2000), illetve a hetedikre 4,18 százalékkal az ApR. Ez utóbbi kettő nem kerül be a szenátusba.

A képviselőházi sorrend a részeredmények szerint: PDSR 37,02, PRM 19,99, PD 7,04, PNL 6,9, RMDSZ 6,53 százalék. Nem lépte át a parlamenti küszöböt 4,76 százalékkal a CDR 2000, illetőleg 4,20 százalékával az ApR.

A PDSR első számú vezetői a választások előtt még úgy nyilatkoztak, hogy győzelme esetén a párt mindenképpen koalíciót kíván létrehozni, hogy megteremtse a biztos parlamenti többséget. A kirajzolódó végeredmény azonban azt mutatja, hogy még egy törékeny koalíciót is nehéz lesz összehozni.

Az Iliescu-vezette párton belüli forrásokból származó sajtóértesülések szerint a párt vezetői pillanatnyilag úgy vélik, hogy a PDSR egyetlen parlamentbe jutó párttal sem léphet szövetségre. A szélsőségesen nacionalista Nagy Románia Pártot (PRM) eleve kizárták a lehetséges partnerek közül, a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) pedig azért nem vállalkozhatnak közös kormányzásra, mert a liberálisok elképzelései szerint be kell vonni a kormányzásba Petre Roman Demokrata Pártját (PD) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) is. Ez viszont a PDSR véleménye szerint azzal a veszéllyel járna, hogy az úgynevezett koalíciós algoritmus szerint megismétlődik az elmúlt négy év folyamatos konfliktushelyzete.

Mindezen túlmenően a PDSR attól tart, hogy a kormányzati együttműködésre vonatkozó tárgyalásokba bevonandó pártok választási eredményeikhez képest túlzott igényekkel lépnének fel a miniszteri posztok megoszlását illetően. A PDSR egyelőre úgy látja, hogy egyetlen parlamenti párt sem lesz hajlandó engedni igényeiből, annál is inkább, mert egyik politikai alakulat sem kívánja kormányozni az országot az adott helyzetben.

A PDSR várja az elnökválasztás második fordulóját, s ha az esetleges tárgyalások nyomán sem változik a jelenlegi helyzet, megpróbál szövetségesek nélkül, egyedül kormányozni. Ez a lehetőség számol azzal, hogy az ellenzék amúgy is megosztott lesz, például a PRM és az Romániai Magyar Demokrata Szövetség közötti szembenállás miatt.

Adrian Nastase, a PDSR első alelnöke, akit a miniszterelnöki poszt várományosának nevezett meg pártja, annak a lehetőségét sem zárta ki, hogy a parlamenti pártok közötti megegyezés hiányában a választásokon első helyen végzett párt szakértői kormányt hoz létre.

(MTI)

Korábban:

(2000.11.26.)