Három héttel a választások után George W. Busht hirdették ki győztesnek Floridában. Ha mind a két fél elfogadná az eredményt, a republikánus elnökjelölt nem csak a floridai győzelmet tudhatná magáénak, hanem az Egyesült Államok elnöki posztját is. Miközben Bush bejelentette: megkezdi kormánya megalakítását, a demokraták újabb jogi eljárásokkal fenyegetőznek.

A véglegesített eredmények szerint a republikánusok elnökjelöltje 537 szavazattal győzött Floridában.


Fotó: Tami Chappell
Katherine Harris Busht hozta ki győztesnek
"A választási bizottság döntése és Florida állam törvényei alapján George W. Bust nyilvánítom a floridai 25 elektori voks elnyerőjének" - mondta Katherine Harris, a floridai választási bizottság elnöke.

Az Egyesült Államok - függetlenül a győztes személyétől - erre a hivatalos bejelentésre vár majdnem három hete, ugyanis a floridai eredmények döntik el, hogy ki lesz az Egyesült Államok elnöke. Amennyiben valóban Bush kapja meg a 25 floridai elektori voksot, úgy összesen 271 voksa lesz. Az elnöki poszt elnyeréséhez 270-re van szükség.

A republikánus elnökjelölt Katherine Harris bejelentése után közölte: megkezdi kormánya megalakítását. E munka összehangolását Dick Cheney-re, alelnökjelöltjére bízta. Cheney munkáját Andrew Card, a Fehér Ház tervezett személyzeti főnöke segíti. Bush egyúttal felszólította Al Gore alelnököt, a demokraták elnökjelöltjét, hogy gondolja át újra, valóban tiltakozni kíván-e a választások kimenetele ellen.


Fotó: Reuters
Bush már a kormányalakításon dolgozik
"Ez egy nehéz küzdelem volt, az amerikai demokrácia egészséges versenye. De végre összeszámolták a szavazatokat" - mondta Bush.

Bár Bush beszédében azt éreztette, hogy a választási küzdelem immár véget ért, a demokraták nem adják fel a harcot. A demokrata jogászcsapat vezetője bejelentette: legalább három megyében megtámadják az eredményeket.

Joe Lieberman demokrata alelnökjelölt szerint Harris döntése semmibe vette a választók akaratát.
"Nincs más választásunk, mint folytatni a harcot" - nyilatkozta Lieberman.