Átmenetileg csökkenni látszott hétfőn az újabb fegyveres összetűzés veszélye a Koszovó melletti biztonsági övezetben, miután a szemben álló szakadár albán fegyveresek és a szerb hatóságok a tárgyalásos megoldás esélyeit növelve meghosszabbították a fegyvernyugvás időtartamát.

Az újabb válság azután tört ki, hogy az átmeneti ENSZ-igazgatású szerbiai tartomány és Közép-Szerbia közigazgatási határa mentén lévő biztonsági övezetben albán fegyveresek a múlt héten megöltek négy szerb rendőrt. A szerb rendőrség hétfő estig adott időt a koszovói nemzetközi békeerőnek (KFOR), hogy meggátolja az albán fegyveresek beszivárgását az övezetbe, és ez utóbbiak kivonulását követelte. Ellenkező esetre ellentámadással fenyegetett.

A KFOR közvetítése nyomán hétfőn a szemben álló felek egyaránt meghosszabbították a fegyvernyugvás időtartamát. A magát Presevo, Medvedja és Bujanovac Felszabadítási Hadseregének (UCPMB) nevező albán szervezet egyik tagja közölte: a KFOR amerikai erőivel történt megállapodás alapján készek péntekig meghosszabbítani a szerb rendőrséggel együtt a múlt hét végén életbe léptetett tűzszünetet.

Nebojsa Csovics szerb kormányfőhelyettes néhány órával a szerb ultimátum lejárta előtt bejelentette annak meghatározatlan idejű meghosszabbítását. Ezt a KFOR azon követelésével indokolta, hogy az ultimátumok és a határidők nyelve helyett ezentúl a diplomácia és a tárgyalások nyelvén beszéljenek.

Csovics kizárólag a KFOR-ra hárította a felelősséget, hogy az albán lázadók visszavonuljanak az övezetből. A szerb hatóságok hétfőn azonban folytatták a csapaterősítést a biztonsági övezeten túl eső dél-szerbiai területeken. Szlobodan Tomovics szerb belügyi társminiszter megjegyezte: eddigi állásaik jó kiindulópontul szolgálhatnak az albán fegyvereseknek az övezetből való kiűzésére, ha nem érnék el a diplomáciai rendezést.

Vojiszlav Kostunica jugoszláv elnök rövid bécsi látogatása után hétfő este az érintett dél-szerbiai térségbe indult. Kostunica George Robertson NATO-főtitkártól és Kofi Annan ENSZ-főtitkártól levélben kért segítséget az újabb incidensek megelőzéséhez. Megfigyelők szerint a válság komoly kihívás Kostunica számára, akinek országa területét is meg kell védenie és elkerülnie azt a nemzetközi elítélést, amelyet elődjének, Szlobodan Milosevicsnek a szakadár koszovói albán fegyveresekkel szembeni fellépése kiváltott.

Belgrád már javasolta a koszovói jugoszláv katonai kivonulásról tavaly kötött egyezmény módosítását, mert a biztonsági övezetbe csak könnyűfegyverzetű szerb rendőrök léphetnek be, akik most nehézfegyverekkel is felszerelt szakadár albánokkal állnak szemben.

(MTI)

Korábban:

(2000. november 27.)