Nem egészen három héttel az ukrajnai csernobili atomerőmű végleges bezárása előtt, hétfőn üzemzavar miatt leállították az utolsó még üzemben lévő reaktort. A leállítás oka egy magasfeszültségű vezeték elektromos hibája volt. A javítást megkezdték, a háttérsugárzás az erőmű területén nem haladja meg a szabványokat.

Hétfő reggel a Vinnicja-Csernobil közötti 750 kilovoltos távvezeték hirtelen frekvenciacsökkenése miatt leállt a csernobili atomerőmű 3. reaktorblokkja. Az üzemzavar nem okozta radioaktív anyagoknak a környezetbe jutását - közölte hiba kapcsán az erőmű egyik mérnöke. A javítási munkálatok várhatóan öt napig tartanak.

Jelenleg három ukrajnai atomerőműblokk áll tervszerű karbantartás miatt: a zaporizzsjai 3., és 4., valamint a rivnei (Rovno) 3. blokk. Az öt ukrán atomerőműben 13 reaktor működik 12,8 gigawatt összkapacitással. A csernobili atomerőmű végleges leállítását december 15-re tűzték ki.

Csernobilban volt 1986. április 26-án az atomenergia polgári hasznosításának eddigi legsúlyosabb balesete. A negyedik reaktor felrobbanása nyomán kilépő radioaktív csapadék súlyosan szennyezte Ukrajna, Fehéroroszország és Oroszország nagy területeit, de észlelhető volt más országokban is. Nem hivatalos becslések szerint az atomerőműben történt szerencsétlenség következtében meghalt emberek száma elérheti a 30 ezret.

(MTI)

Korábban:

(2000.09.10.)