A holland parlament kedden szavaz az eutanázia legalizálásáról. A jogszabályt, melyet a kormány is támogat, várhatólag megszavazza a parlament. Így Hollandia lesz az első ország, mely legalizálja az eutanáziát.

A jogszabályok elméletben nem teszik lehetővé az eutanáziát, mégis évek óta alkalmazzák. Így jelenleg illegális Hollandiában, és beperelhető az orvos, aki halálos szert ad be egy betegnek- írja BBC.

Az új törvény szerint Hollandiában jogszerű lesz véget vetni egy beteg életének, ha a helyzet megfelel a következő kitételeknek: a beteg elviselhetetlen és szüntelen fájdalomtól szenved, több orvos véleményét is kikérték, a beteg többször kért már orvosi segítséget, hogy vessenek véget a szenvedésének, és ha az eutanázia mellett döntenek, az élet kioltását orvosilag megfelelően kell végrehajtani.

A közvélemény kutatások szerint a hollandok többsége támogatja a törvényt. Ellenzői általában vallási és etikai szempontból támadják. A törvényből kihagyták azt a vitatható részt, hogy 12 éves kortól a gyerekek maguk dönthessenek erről a kérdésről. A törvényben, melyet valószínűleg kedden elfogadnak, 16 éves korig szülői beleegyezést kérnek majd az eutanáziához.

Ajánló:

A kegyes halál pártolóinak honlapja Amerikában