A két hét múlva rendezendő romániai elnökválasztás második fordulóján szoros küzdelem várható a két legtöbb szavazatot gyűjtő, Ion Iliescu és Vadim Tudor között. A szavazatok közel 100 százalékának összeszámlálása után a Szociális Demokrácia Romániai Pártja (PDSR) államfő-jelöltje a szavazatok 36,74 százalékát kapta, a Nagy Románia Párt vezére pedig 28,45 százalékot szerzett.

Szoros küzdelem várható két hét múlva a romániai elnökválasztás második fordulójában Ion Iliescu volt államfő és a szélsőségesen nacionalista Corneliu Vadim Tudor szenátor között. A szavazatok közel 100 százalékának összeszámlálása után az eredmények azt mutatják, hogy Ion Iliescu, a Szociális Demokrácia Romániai Pártja (PDSR) államfő-jelöltje a szavazatok 36,74 százalékát kapta meg. A második fordulóban a Nagy Románia Párt vezérével mérkőzik meg, aki a szavazatok 28,45 százalékát szerezte meg – adta hírül a román központi választási iroda.

A további sorrend: Theodor Stolojan (Nemzeti Liberális Párt - PNL) 11,78 százalék, Mugur Isarescu (független) 9,53 százalék, Frunda György (Romániai Magyar Demokrata Szövetség) 5,87 százalék, Petre Roman (Demokrata Párt - PD) 3,01 százalék. Az elnökválasztáson összesen 12 jelölt indult, hatan közülük a két százalékot sem érték el.

A szenátori listákra történt szavazás a következő sorrendet hozta: PDSR 37,51 százalék, PRM 21,07 százalék, PD 7,64 százalék, PNL 7,49 százalék, RMDSZ 6,32 százalék. A többi párt, illetve választási szövetség nem tudta átlépni a parlamenti küszöböt. Hasonló a sorrend alakult a képviselői listákra adott szavazatok összeszámlálása után: PDSR 37,04 százalék, PRM 19,56 százalék, PD 7,09 százalék, PNL 6,89 százalék, RMDSZ 6,22 százalék. A többi párt, illetve választási szövetség nem tudta átlépni a parlamenti küszöböt.

Koalíciós esélylek

A vasárnapi választásokon győztes Szociális Demokrácia Romániai Pártja (PDSR) a leendő kormány összetételéről tervezett tárgyalások során egyaránt számol a koalíció és a kisebbségi kormány lehetőségével - jelentette Ioan Mircea Pascu, a PDSR szóvivője a román közszolgálati rádió kedd reggeli krónika műsorában.

Pascu szerint egyaránt szólnak érvek amellett, hogy a PDSR koalícióra lépjen, illetve, hogy egyedül alkosson kormányt. A szóvivő szerint a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) való összefogásnak elsősorban a külső megítélés szempontjából lenne előnye, de az országon belül kevésbé jó a liberálisok megítélése.

A Demokrata Pártot (PD) a PDSR olyan politikai erőnek tartja, amely lejáratta magát szociáldemokrata ellenes magatartásával. Pascu szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség jelentősége növekszik az esetleges parlamenti támogatásról szóló tárgyalások szempontjából. A PDSR első számú vezetői korábban határozottan leszögezték, hogy semmiképpen nem lépnek szövetségre a választáson második helyezést elért szélsőségesen nacionalista Nagy Románia Párttal (PRM).

A PNL vezetői úgy látják, hogy jelen pillanatban a liberálisok számára a legmegfelelőbb választás az ellenzékbe vonulás, de azt sem lehet kizárni, hogy részt vesznek egy olyan nemzeti egységkormányban, amelyben a PDSR mellett helyet kap a PD és az RMDSZ is - jelentette ki Valeriu Stoica, a PNL első alelnöke.

Radu Berceanu, a Demokrata Párt alelnöke azt hangsúlyozta, ha a PDSR olyan párbeszédet kezdeményez a demokratákkal, amely a párt és a párt elnöke, Petre Roman számára érdekes lehet, nyitottak lesznek a tárgyalásra.

Borbély László, az RMDSZ ügyvezető alelnöke a szövetség aggodalmát fejezte ki a PRM hatalomra jutásának lehetősége miatt. Az RMDSZ azt reméli, hogy a romániai politikai osztály képes lesz szolidaritást vállalni a szélsőséges erők veszélyével szemben. Az RMDSZ ügyvezető alelnöke megerősítette, hogy a szövetség csak olyan pártokkal kezd tárgyalásokat a lehetséges koalícióról, amelyek meggyőző programot mutatnak fel a reformok folytatására és a romániai magyar közösség sajátos problémáinak megoldására.

A vasárnapi választások talán legnagyobb vesztese, a Kereszténydemokrata Nemzeti Parasztpárt (PNTCD). A jelenlegi kormánykoalíció vezető ereje választási szövetséget alkotva nem érte el a parlamentbe jutáshoz szükséges eredményt. A PNTCD teljes országos vezetősége hétfőn benyújtotta lemondását. Szombaton ideiglenes vezetőséget neveznek ki, amelynek az lesz a feladata, hogy előkészítse a párt rendkívüli kongresszusát.

(MTI)

Ajánló:

Korábban:

(2000. november 26.)