Bill Clinton amerikai elnök hétfőn közölte újságírókkal: utasítást adott az "átmenet koordinációs tanácsának" létrehozására. Ennek az eddig ismeretlen funkciójú testületnek a létrehozását az tette indokolttá, hogy a november 7-i amerikai elnökválasztás nyomán mindeddig nem lehetett egyértelműen megállapítani, ki tekinthető az új, "megválasztott elnöknek".

A megválasztott elnök számára hagyomány szerint szövetségi pénzalap és egy minden szükséges infrastruktúrával ellátott washingtoni irodaház áll rendelkezésre a felkészülés időszakában, hogy minél simább legyen a kormányzat januári - ezúttal 20-án esedékes - átadása-átvétele.

George Bush republikánus elnökjelölt - floridai választási győzelmének hitelesítése nyomán - vasárnap este bejelentette igényét mindarra, ami a megválasztott elnöknek az átmenet időszakában jár. Clinton azonban most közölte: egyelőre nem lehet megmondani, ki a megválasztott elnök, mert a felek között bírósági jogviták vannak függőben.

A hivatali idejének lejártához közeledő elnök azt mondta: nem volt személyes szerepe abban, hogy az illetékes kormányhivatal egyelőre nem bocsátotta a Bush-csapat rendelkezésére a megválasztott elnöknek szánt infrastrukturális hátteret. Úgy döntött azonban, hogy létrehozzák az átmenet koordinációs tanácsát.

E testület - bár az elnök nem szólt részletesen a feladatairól - nyilvánvalóan azt a célt szolgálja, hogy minden feltétlenül szükséges segítség megadását előmozdítsa bármelyik elnökjelölt számára, egyelőre anélkül, hogy "a kulcsot" hivatalosan átnyújtaná valamelyiküknek. Clinton mindehhez hozzátette: nem kell aggódni, "mindez nem tart már sokáig".

(MTI)

Ajánló:

Az [*****] dossziéja