A Kommunizmus Büntetteit Vizsgáló és Dokumentáló Hivatal bűnvádi eljárást kezdeményezett két volt magas rangú csehszlovák tisztségviselő ellen, mert falaztak egy csehszlovák hírszerzővé átvedlett volt SS-tisztnek. Mivel mindkét politikus már túl öreg, nem valószínű, hogy börtönbe kerülnének.

Jaroslav K. volt csehszlovák belügyminiszter-helyettes és Jaroslav D. pártfunkcionárus 1966 júliusában megakadályozta, hogy a csehszlovák hatóságok Werner Tutter német állampolgár náci múltjára nézve terhelő bizonyítékokat adjanak át a német hatóságoknak, amelyek ezt Prágától kérték. Tutter ugyanis abban az időben már a csehszlováknak titkosszolgálat ügynökeként dolgozott Nyugat-Németországban.

Tutter a világháborúban az SS kötelékében szolgált Szlovákiában, és az Einheit Josef partizánvadász alakulat parancsnokának helyettese volt. Ez a kommandó Trencsényteplic (Trencianske Teplice) környékén részt vett több falu elpusztításában, lakosainak legyilkolásában. Néhány esetben embereket saját házukban élve elégettek. Tuttert 1948-ban a pozsonyi népbíróság hatévi börtönre ítélte. 1953-ban a börtönben beszervezte az akkori csehszlovák titkosszolgálat. Majd 1954-ben "kitoloncolták" Nyugat-Németországba, ahol Konrad II. fedőnéven Prágának dolgozott egészen 1983-ban bekövetkezett haláláig.

Amikor 1966-ban az illetékes német hatóságok Tutter múltja után érdeklődtek, a csehszlovák szervek az okmányokat nem adták ki, illetve hamis adatokat szolgáltattak a németeknek, hogy megmentsék Tuttert.

A két volt kommunista tisztségviselő leállíttatta azt a vizsgálatot is, amelyet Tutter ellen a hatvanas évek közepén a csehszlovák ügyészség indított antifasiszták kezdeményezésére. Az említett törvénysértésekért.

Tekintettel arra, hogy mindketten majdnem nyolcvanévesek, nem valószínű, hogy elítélésük esetén börtönbe kerülnének. A kommunizmus bűneit vizsgáló hivatal szerint az eljárás legfőbb célja tisztázni a múlt kétes ügyeit.

(MTI)