Az amerikai elnökválasztás floridai győztesének nyilvánított George Bush vasárnap bejelentette igényét arra az irodára, melyből a január 20-i kormányváltást készítenék elő. Clinton elnök szerint azonban még nem lehet pontosan tudni, ki is az elnök, így a győztesnek járó iroda sem jár Bushnak. A republikánusok ezért azt tervezik, hogy magánadományokból hozzák létre a szerintük nélkülözhetetlen washingtoni bázist.

Dick Cheney volt amerikai védelmi miniszter, aki az amerikai elnökválasztás floridai győztesének nyilvánított George Bush oldalán a republikánusok alelnökjelöltje, hétfőn Washingtonban sajtóértekezleten közölte: szükség esetén magánadományokból hozzák létre azt a fővárosi irodát, ahonnan a kormányzat átvételével kapcsolatos teendőket fogják irányítani.

A megválasztott amerikai elnök számára 5,3 millió dolláros szövetségi pénzalap és egy minden szükséges infrastruktúrával ellátott, 9 ezer négyzetméter alapterületű washingtoni irodaház áll rendelkezésre a felkészülés időszakában, hogy minél simább legyen a kormányzat január 20-án esedékes átadása-átvétele. George Bush republikánus elnökjelölt - floridai választási győzelmének hitelesítése nyomán - vasárnap este bejelentette igényét mindarra, ami a megválasztott elnöknek az átmenet időszakában jár. Clinton azonban hétfőn közölte: egyelőre nem lehet megmondani, ki a megválasztott elnök, mert a felek között bírósági jogviták vannak függőben. Az elnök ehelyett bejelentette az átmenet koordinációs tanácsának a létrehozását, amit az amerikai elektronikus média egyes tudósításai kirakatrendezésnek minősítettek. Ennek a testületnek ugyanis nincsenek a kezében olyan anyagi eszközök, amelyek szükségesek a normális átadás-átvételi munka érdemi folytatásához.

Cheney, akit Bush az átmenet időszakában esedékes teendők republikánus részről történő összehangolásával, a Clinton-adminisztrációval való ilyen célú együttműködéssel bízott meg, sajnálatosnak mondta az illetékes kormányhivatal azon döntését, amellyel az elutasította, hogy Bush csapata használatba vehesse az erre szolgáló, lepecsételten álló washingtoni irodaépületet. Hozzátette, hogy így saját maguk kénytelenek irodaházat bérelni, és a költségek fedezésére egyénektől elfogadnak 5000 dollárnál nem nagyobb adományokat. Az átmenet időszakában esedékes konkrét teendőket Clay Johnson, Bush régi barátja irányítja, és a tömegkapcsolati munka megkezdése végett Ari Fleischer eddigi kampányszóvivő a texasi Austinból átköltözik Washingtonba.

Cheney szavaiból kitűnt: aggódnak amiatt, hogy Al Gore demokrata elnökjelölt jogi ellenvetései miatt túl sok értékes idő vész kárba. Bushék már szeretnék elküldeni összekötő embereiket az egyes kormányhivatalokba, hogy azok megismerkedjenek a folyamatban levő ügyekkel, és el akarják indítani a személyzeti munkát is, de még nincsenek abban a helyzetben, hogy például felkérjék az FBI-t, a Szövetségi Nyomozó Irodát a sok száz leendő kormányzati tisztviselő különböző fokozatú biztonsági ellenőrzésének a megkezdésére.

Kommentátorok megjegyzik: Gore-nak ennél könnyebb lenne a helyzete, ha ő lenne a megválasztott elnök, hiszen rendelkezésére állna az olajozottan működő, demokrata kormányzat alatt kiépített igazgatási apparátus, és az alelnöknek szinte csak át kellene költöznie eddigi rezidenciájából a Fehér Házba.

Trent Lott, a szenátus többségi, republikánus csoportjának a vezetője a maga részéről igyekszik minél jobban közreműködni az új, republikánus adminisztráció kialakításában: felszólította a szenátusi bizottsági elnököket, hogy január 4-től ütemezzék be a miniszterjelöltek bizottsági meghallgatását.

(MTI)

Korábban:

Az [*****] összeállítása.