A szovjet elnyomás áldozatait vizsgáló bizottság elnökének, Alekszandr Jakovlevnek a véleménye szerint a svéd diplomatát az egyik moszkvai börtönben végezték ki a háború után. A nyilatkozat ellentétes a Wallenberg sorsáról kialakított eddigi hivatalos moszkvai állásponttal. Wallenberg zsidók ezreit mentette meg a deportálásoktól, és 1945-ben Magyarországon tűnt el, miután a szovjet csapatok letartóztatták.

"Biztos vagyok abban, hogy Raoul Wallenberg svéd diplomatát kivégezték a hírhedt Lubjanka börtönben" - idézte tegnap az orosz Interfax hírügynökség Alekszandr Jakovlevet, a szovjet elnyomás áldozatainak rehabilitálásával megbízott testület elnökét.

A szovjetek még 1957-ben közzétették egy orvos állítólag 1947-ből származó feljegyzését, amely szerint Wallenberg ugyanabban az évben szívrohamban hunyt el az NKVD szovjet titkosrendőrség lubjankai főhadiszállásán. Alakult egy orosz-svéd bizottság is annak kivizsgálására, hogy mi történt Wallenberggel letartóztatása után.

"Most már nincs kétségünk afelől, hogy Wallenberget a Lubjankában agyonlőtték" - idézte az orosz hírügynökség Jakovlevet. Ő hivatalosan a "politikai elnyomás áldozatai rehabilitálásával megbízott elnöki bizottság" vezetője.

Jakovlev látta azokat a dokumentumokat, amelyek kétséget kizáróan bizonyítják, hogy a svéd diplomata a Lubjanka börtönben halt erőszakos halált.

A svéd külügyminisztérium óvatosan reagált erre a moszkvai bizottsági bejelentésre. Jan Lundvik, a Wallenberg sorsának tisztázására létrehozott közös orosz-svéd bizottság egyik magas rangú tagja a Reuters hírügynökségnek hétfőn éjjel elmondta, hogy a svéd fél számos új tényt tárt fel a diplomata bebörtönzésével kapcsolatosan, de arra a központi kérdésre, hogy mikor és milyen körülmények között vesztette életét Wallenberg, még nem sikerült választ kapniuk.

Az egykori náci bűnösöket üldöző Simon Wiesenthal Központ hétfőn felszólította Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy hozza nyilvánosságra azokat a dokumentumokat, amelyek szerint Wallenberget a sztálini titkosrendőrség végezte ki 1947-ben.

A Los Angeles-i székhelyű zsidó emberi jogi szervezet szerint a bizonyítékul szolgáló iratokat Wallenberg családjának kell adni.

(MTI)