George Robertson NATO-főtitkár és Joseph Ralston tábornok, az észak-atlanti szövetség európai erőinek főparancsnoka csütörtökön Pristinába látogat. Robertson és Ralston azt követően utazik a tavalyi jugoszláviai NATO-csapások után átmeneti ENSZ-igazgatás alá vont szerbiai tartományba, hogy a múlt héten kiéleződött a válság a tartomány és Közép-Szerbia közigazgatási határán lévő biztonsági övezetben.

Fotó: Fatih Saribas

George Robertson
A KFOR és a Koszovóból tavaly kivont jugoszláv hadsereg szétválasztását szolgáló öt kilométer széles övezetben egy albán fegyveres szervezet a múlt héten megölt négy szerb rendőrt. A magát Presevo, Medvedja és Bujanovac Felszabadítási Hadseregének (UCPMB) nevező szervezet a nevében szereplő dél-szerbiai települések albán lakóinak védelmére hivatkozik, ám valójában az a célja, hogy e falvakat Koszovóhoz csatolja.

Az övezetbe a macedóniai Kumanovón tavaly kötött csapatkivonási egyezmény szerint csak könnyűfegyverzetű szerb rendőrök léphetnek be, az UCPMB azonban nehézfegyverekkel támadott.

Jugoszláv és szerb tisztségviselők a héten a KFOR-ra hárították a felelősséget a történtekért, főként azért, hogy nem gátolta meg a szakadárok bejutását Koszovóból az övezetbe. A sáv szerbiai oldala mentén a jugoszláv hadsereg sorakozott fel, de szerb részről, mint több nyilatkozatban is elhagzott, be kívánják tartani a kumanovói egyezményt.

Jugoszláv részről javasolták a kumanovói egyezmény módosítását is, lehetővé téve nehézfegyverzetű biztonsági erők jelenlétét az övezetben. Nyugati vezetők ettől eddig elzárkóztak. A KFOR közben megerősítette a koszovói határ szóban forgó szakaszának ellenőrzését.

Carlo Cabigiosu KFOR-parancsnok szerdán közölte, hogy tudomásuk szerint 200-300 albán fegyveres tartózkodik az övezetben. Jugoszláv vezetők 800-1000 "terroristáról" beszéltek a héten.

Az érintett dél-szerbiai területeken a hét eleje óta lényegében tűzszünet van életben.

(MTI)

Ajánló:

Korábban:

(2000. november 23.)