Ausztriában az európai uniós tagságot ellenzők egy csoportja aláírást gyűjt ahhoz a beadványához, amelyben követeli a parlamenttől, hogy az ország lépjen ki az unióból. Ha a szervezetnek sikerül összegyűjtenie legalább százezer aláírást, akkor a parlamentnek kötelező lesz napirendre tűznie a petíció megtárgyalását, ami nem jelenti azt, hogy feltétlenül szavaznak is majd róla.

Az ''Akció az EU-ból való kilépésért'' nevű szervezet szerint az uniós tagságból az öt év alatt semmi jó nem származott az osztrák nép számára, az csak a nagy cégeknek volt hasznos. (Ausztria 1995-ben lépett be az unióba.) ''Az általunk befizetett adókból élnek ezek a cégek'' - jelentette ki a közszolgálati rádiónak adott nyilatkozatában Gabriele Wladyka, a szervezet szóvivője. Szemére vetette az EU-nak, hogy ártani akar mindennek, ami kicsi és egészséges.

Ausztria annak idején népszavazást rendezett az unióba való belépésről, és ezen a szavazók 75 százaléka helyeselte a belépést. A tagságot ellenző szervezet szerint ez az eredmény csupán propagandafogás és félretájékoztatás eredménye.

(MTI)

Ajánló:

A leggyakoribb kérdések az EU-ról. (angolul)