A Corneliu Ciontu, a szélsőségesen nacionalista Nagy-Románia Párt (PRM) alelnöke bejelentése szerint pártja hajlandó lenne közösen kormányozni a Szociális Demokrácia Romániai Pártjával (PDSR).

Ciontu bukaresti sajtóértekezletén elmondta: a PRM országos vezetősége az együttműködést világosan megfogalmazott, dokumentumban rögzített megállapodás alapján képzeli el, amely egyértelműen kizár minden olyan javaslatot, mint amilyet a PDSR a Nemzeti Liberális Pártnak, a Demokrata Pártnak és a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek tett.

A PRM alelnöke szerint nehezen lehetne megmagyarázni a PDSR egyszerű tagjainak, hogy pártjuk azokkal az erőkkel akar összefogni a vasárnapi választás után, amelyekről már bebizonyosodott, hogy képtelenek az ország kormányzására. A szélsőségesen nacionalista párt vezető politikusai a szerdai román sajtóban már ismertették, milyen intézkedésekre készül a PRM, ha hatalomra jut.

Gheorghe Funar kolozsvári polgármester, a PRM főtitkára a Kolozsváron megjelenő Szabadság című lapnak elmondta: a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget törvényen kívül helyezik, de a törvénytelen RMDSZ vezetőinek nincs mitől félniük. Őket Corneliu Vadim Tudor (a PRM elnöke) veszi személyes védelmébe, márpedig róla köztudott, "érzékeny, istenfélő ember, nem tesz semmi rosszat nekik".

Funar azt is kijelentette: ha az állami hatóságok, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) és az ügyészség arra a következtetésre jut, hogy az RMDSZ vezetői megszegték az ország törvényeit, akkor az igazságszolgáltatás kezére adják őket.

A szerdai román lapok arról számoltak be, hogy Anghel Stanciu, a PRM parlamenti képviselője, aki a kulturális bizottság elnökeként a magyar nyelvű oktatás ellen vívott elszánt harcával tette ismertté nevét, egy Iasi-ban tartott sajtóértekezleten felvetette: ideje lenne befejezni a Duna-Bukarest-csatornát és a többi 1989 előtt megkezdett építkezést. Ide kellene küldeni kényszermunkára azokat az újságírókat, akikről kiderül, hogy "eladták magukat a Nyugatnak".

A román kommunista rezsim idején az ötvenes években a Duna-Fekete-tenger csatorna építésére küldték kényszermunkára a megbízhatatlan és politikailag gyanús embereket. Számos romániai magyar pusztán nemzetisége miatt járta meg a csatornaépítés poklát.

Stanciu szerdán már egy kissé lejjebb adta, mint mondta: szavait tréfának szánta, de azt félremagyarázták.

(MTI)