A szélsőségesen nacionalista Nagy-Románia Párt (PRM) egyik képviselője szerdán kényszermunkával fenyegette meg az újságírókat, akik szerinte "eladták magukat a Nyugatnak". Eközben a román Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Demokrata Párt (PD) szerdán úgy döntött, hogy az elnökválasztás második fordulójában feltétel nélkül a Szociális Demokrácia Romániai Pártja (PDSR) jelöltjét, Ion Iliescut támogatja, de a PDSR tervezett kisebbségi kormányának támogatását feltételekhez kötötte.

"Egy napon be kell fejezni a Duna-Bukarest csatorna építését, és azokat a munkákat is, amelyeket még 1989 előtt kezdtek el. A PRM ezeken az építéseken tudná az újságírók munkáját hasznosítani" - mondta Anghel Stanciu Iasi-ban tartott sajtótájékoztatóján. A politikus szerint az újságírók megpróbálják a szélsőjobboldal ellen hangolni a közvéleményt. Az 1950-es években a kommunista vezetés több ezer értelmiségit és ellenzékit küldött kényszermunkatáborba: a Dunát és a Fekete-tengert összekötő csatorna építéséről sokan soha nem tértek vissza otthonukba.

A PRM a november 26-án tartott parlamenti és elnökválasztáson a szavazatok közel húsz százalékának megszerzésével a román törvényhozás második legerősebb pártjává vált. Az elnökválasztás december 10-én esedékes második fordulójában e párt vezetője, Corneliu Vadim Tudor lesz a az első forduló győztesének, Ion Iliescunak (a Szociális Demokrácia Romániai Pártja elnökének) az ellenfele.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Demokrata Párt (PD) képviselői szerdán vitatták meg azt a felhívást, amelyben a PDSR államfőjelöltjének és tervezett kisebbségi kormányának támogatását kérte a parlamentbe jutott romániai demokratikus pártoktól. ''Iliescu támogatását a PDSR ingyen megkapja'' - jelentette ki Traian Basescu, a PD alelnöke a találkozó után. A két párt választóikat arra buzdítják majd, hogy szavazzanak a szélsőségesek ellen. A PD képviselői ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet, hogy ebből a szempontból a legnagyobb veszélyt a PDSR szavazótábora jelenti, mivel az sokkal inkább hajlik a szélsőségesen nacionalista Nagy-Romániai Párt (PRM) vezérére szavazni, mint a demokraták, vagy a liberálisok. Valeriu Stoica, a PNL alelnöke úgy vélekedett, hogy Iliescu támogatásához nincs szükség előzetes megállapodásra, mivel pártja arra szólítja fel híveit: ne szavazzanak a szélsőséges erőkre, tehát ne szavazzanak Corneliu Vadim Tudorra. ''Ugyanakkor azt sem tudjuk könnyű szívvel mondani, hogy szavazzanak Ion Iliescura, mert a PDSR elnöke nem adta bizonyságát annak, hogy megváltozott volna'' - tette hozzá.

A két párt ugyanakkor úgy vélte: a PDSR kormányprogramjában bizonyos gazdasági és politikai prioritásoknak szerepelniük kell ahhoz, hogy a PNL és a PD megszavazza a bizalmat a PDSR kisebbségi kormányának. Ezek között említették a Világbankkal és a Nemzetközi Valutaalappal már megkötött megállapodások teljesítését, az alkotmány módosítását és az igazságügyi reform folytatását. ''Ha ezeket a prioritásokat a PDSR elutasítja, az bizonyítéka lesz annak, hogy a PRM-vel alkotott többségre számít'' - mondta Basescu. A demokrata párti politikus szerint a PDSR felhívása "nem elég hiteles", arra szolgál, hogy elterelje a figyelmet a PDSR és a PRM közötti "testvéri kapcsolatokról". Emlékeztetett arra, hogy ez a két párt már együttműködött akkor is, amikor a PDSR hatalmon volt és együttműködésük folytatódott az elmúlt négy év során az ellenzékben is. A két párt képviselői bejelentették, hogy folytatják egyeztetéseiket, s erre szándékukban áll meghívni a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget is.

(MTI)

Korábban:

(2000.11.28.)