Az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) kommunikációs csoportja nyilatkozatában durva rágalomnak minősítette egy szocialista képviselő kedden elhangzott kijelentéseit. A képviselő szerint Kucsma ukrán államfő rendelte el egy újságíró eltüntetését.

Olekszandr Moroz szocialista képviselő a parlament plenáris ülésén azzal vádolta meg Leonyid Kucsma államfőt, hogy ő rendelte meg Georgij Gongadze internetes újságíró eltüntetését. Moroz nyilvánosságra hozott egy hangfelvételt, amely állítólag az államfő, Volodimir Litvin, az elnöki hivatal vezetője és Jurij Kravcsenko belügyminiszter beszélgetéseit rögzíti. Moroz állítása szerint a kazettákat az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) kommunikációs csoportjának egy tisztjétől kapta.

Az SZBU munkatársai kizárták annak lehetőségét, hogy a magas rangú vezetők irodáiban működő K-vonalakról bárki információhoz jusson vagy felvételt készítsen.

A parlament Gongadze eltűnését vizsgáló különbizottsága kedden átvette Olekszandr Moroz nyilatkozatát és a kazettát - közölte az Interfax-Ukraina hírügynökséggel Olekszandr Lavrinovics, a bizottság elnöke.

A szocialista pártelnök szerdán a parlamentben arra kérte a képviselőket: forduljanak az Egyesült Államok nagykövetségéhez annak érdekében, hogy független szakértői vizsgálat állapítsa meg a holttest kilétét, amelyben kollégái felismerni vélték az eltűnt újságírót.

Gongadze szeptember 16-án este tűnt el kijevi otthonába tartva. November 3-án, egy Kijev melletti erdőben bukkantak rá a fej nélküli és maró savval leöntött holttestre, amelynek jelenleg folyik az azonítása egy kijevi törvényszéki orvos szakértői intézetben.

Az elnöki hivatal sajtóosztálya kedd esti közleményében sértegetésnek és rágalomnak minősítette Moroz kijelentéseit. Volodimir Litvin közölte, hogy becsületsértés miatt a bírósághoz készül fordulni.

(MTI)