Az Egyesült Államokban kedden több bírói fórum előtt folytatódtak különböző eljárások, amelyek célja a november 7-i elnökválasztás floridai szavazatszámlálásával kapcsolatos kérdések tisztázása. A demokraták szerint Florida két megyéjében számos szavazat maradt ki a kézi számlálásból, így az eddigi eredmény nem hiteles. A republikánusok eközben a gépi szavazatszámlálás előnyeit akarják bizonyítani. A jogi viták határideje december 12. ugyanis ekkor kell kijelölni a floridai elektorokat.

Florida fővárosában, Tallahassee-ben, az illetékes első fokú bíró előtt a demokraták azt akarják bizonyítani, hogy Miami-Dade és Palm Beach megyében a szavazólapok olyan mennyisége maradt ki a kézi átszámlálásból, ami megváltoztathatta volna a választás kihirdetett eredményét. A demokraták amellett kardoskodtak, hogy a bíró azonnal lásson hozzá e szavazólapok áttekintéséhez. A republikánusok ugyanakkor tárgyi bizonyítékokkal és szakértő tanúkkal akarják alátámasztani a gépi számlálás melletti érveiket, és szűkíteni azt a mozgásteret, ami a kézi számlálás által nyerhető, eltérő eredmények figyelembe vételére kínálkozik. A bíró elrendelte a tízezernyi vitatott (és eddig csak géppel átszámolt) szavazólap, valamint a szavazásnál használt berendezések mintapéldányainak Tallahassee-be szállítását, és szombatra tűzött ki új tárgyalást.

Az időmúlás egyértelműen a republikánusoknak kedvező, hiszen a hitelesített eredmény George Bush republikánus elnökjelölt győzelméről szól, és december 12-én már ki kellene jelölni a floridai elektorokat, ami törvényi időhatárt szab a pereskedéseknek.

A floridai legfelsőbb bíróság azt a lakossági beadványt vette szemügyre, hogy a Palm Beach megyei szavazólap megtévesztő volta miatt új szavazást kellene tartani. A testület még nem döntött arról, hogy hajlandó-e érdemben foglalkozni a beadvánnyal: szerdára adatkiegészítést kért.

Az Egyesült Államok legfelsőbb bíróságán eközben kedden adták le Bush jogászai azokat az iratokat, amelyekkel azt kívánják bizonyítani, hogy a floridai legfelsőbb bíróság alkotmányt sértett, amikor elrendelte az eredeti szavazatösszesítési határidő meghosszabbítását, az egyes megyékben folyó kézi szavazatszámlálás eredményeinek figyelembe vétele céljából. Az amerikai legfelsőbb bíróság pénteken tart meghallgatást. Mind az eredeti, mind a későbbi határidőre leadott floridai összegzés Al Gore demokrata elnökjelölt néhány száz szavazatkülönbségnyi hátrányát mutatta ki.

Gore kedden felszólította Busht: számolják újra kézzel egész Floridában a vitatott szavazatokat. Bush kampánystábja magától értetődően elvetette a gondolatot - ennek "elfogadására" egyébként jogi lehetősége sincs -, és azt hangoztatta, hogy a republikánus jelölt már több újraszámlálás szerint is megnyerte az elnökválasztást. Al Gore egyébként sajtóértekezletén az immár számára kedvezőtlen közvélemény-kutatási adatokról azt mondta: a felmérések e tekintetben nem számítanak, mert itt jogi kérdésekről van szó.

(MTI)

Ajánló:

Az [*****] dossziéja.

Korábban:

(2000.11.27.)